American Assassin (Suikastçı) Film Analiz-Eleştiri-Yorum

               Yazar: Kemal Güneş


    American Assassin filmi Vince Flynn aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılmıştır.  
  Yönetmen: Michael Cuesta
  Senarist: Stephen Schiff
  Oyuncular: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch, Sanaa Lathan gibi isimler yer almaktadır. 15 Eylülde vizyona girmiştir. Halen vizyondaki filmlerdendir.

 Aksiyon, gerilim oğlumun sevdiği film türü olduğundan beraber gitmek bahtsızlığını yaşadık. Bir sinema eleştirmenin görevi filmleri analiz etmek, konu bağlantısı, görsel efektler ve aksiyon sahnelerini incelemektir. Konusu çok klişe, evlenme teklif ettiği gün bir grup teröristin orayı basması sonucu kız arkadaşı ölmektedir. İntikam peşinde koşan bir genç, son zamanlarda genelde olduğu gibi Amerikan filmlerinde teröristler müslümanlar olmaktadır.

Filmde Türkiye sahneleri  o kadar gerçekten uzak, araç plakaları sırıtıyor. Çünkü Türk plakası değil, bu ayrıntılar gözden kaçırılmış. Bu tür hatalardan daha örnekler çoğaltılabilir. Filmin gizli mesajı tamamen İslami fobi üzerine kurulmuştur. Filmde klasik müslüman eşittir; terörist algısına yer  verilmektedir. Müslümanların kötülendiği, Türk askerinin kötü gösterildiği, İslam düşmanlığı üzerine kurgulanmış bir senaryosu olan bir filmdir. Bir sahnesinde teröristler yeni üye almadan önce miraç ile ilgili soru soruyorlar. Amerikalı  “sen namaz kılıyor musun” diye soruyor. Yaptığı kötülükler için terörist “ bu da benim namazım” diyor. Bir Müslüman için namaz en kıymetli ibadettir. Bizim için kutsal olan yerden saldırıyorlar. Kendi ülkelerinde seyredenin algısı nasıl olacak. Ülkemize gelen bazı Amerikalılar gelirken çekinerek geldiklerini ama gerçeğin öyle olmadığını sonra itiraf etmişlerdir. Yakın bir tarihte Gaziantep'te bakır işleme sanatı için gelen Martin Moon Türkiye'nin Amerikan televizyonlarında gösterildiği gibi olmadığını söylemiştir. Müslümanı, Türk insanını tanıdığı zaman algının yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Büyüklerin dediği gibi ; Müslüman Allah'ın emirlerine uyar.Günah işlemez.Kanunlara uyar. Suç işlemez.
   
Biz bir eleştirmen olarak bu tür filmleri incelemek yorumlamak için gitmek zorundayız.  American Assasin filmi Türkçeye Suikastçı olarak çevrilmiş bu tür filmlerin kısa tanıtım hikayelerinde terörist diyorsa şüphe ile yaklaşıp bu tür filmlere gitmeyin. Film eleştirmenlerinin yorumlarını bekleyin derim. American assasin veya suikastçı gibi filmleri izlemek için para vermek akıl karı mı? Adamlara gişe yaptırmaya gerek yok. Yüce dinimize hakaret edenlerin, İslami fobi yapanların, Türk milletini küçük görenlerin oyununa gelmeyelim. Artık uyanık olalım. Önceki yıllarda ülkemize bu tür algı operasyonları yaptılar. Başarılıda oldular. Ama Türkiye artık eski Türkiye değil, batının bu tür oyunlarını görebiliyor. Zaman birlik zamanı, gelecek bizim İnşallah…







      






Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »