Ankara Okulu

  Yazar: Hamza Aslan



    Ankara Okulu

Ankara Okulu nerede diye bir soru yöneltsek alabileceğimiz muhtemel cevap Başkentte yani Ankara dadır. Bu cevap normal ama bizim yazacağımız Ankara Okulu kilometrelerce ötede zamanında yetimler için Kore de kurulmuş bir okuldur. 1950 de çıkan savaşa Koreye Türkiye de bir Tugay asker gönderir. Askerlerimiz Pusan’a çıkar.  Oradan Kunuriye 9. Amerikan kolordusunun sağ tarafına konuşlanır. Savaş sırasında Türk askerinin olduğu yerlerden biriside Suwondur.  Suwon Başkent seul’e 70 km mesafede bir şehirdir.

 Savaş sırasında birçok çocuk anne babasını kaybetmiş. Yaşamlarını devam ettirebilmek için bir oraya bir buraya savruluyorlardı. Türk askerinin samimiyeti, malum genetiğinde şifrelenmiş yetime olan hassasiyetinden dolayı çevrede ne kadar yetim çocuk varsa Türk askerinin yanında toplanmıştır. Bu arada Genelkurmayında izniyle Ankara Okulu kurulur.


Ankara Okulunda toplanan çocuk sayısı 640’a ulaşmıştır. Bu okulda okuyanlardan 20 kişi halen hayattadır. Türk milleti Yüce dinimizin yetime verdiği önem, Ertuğrul Gaziden beri muhtaç olanın yardımına koşması, kore de savaştan başka böyle sosyal bir yaraya da çare olmaya çalışmıştır. Filmi çekilen o da ayrı bir hikaye olarak karşımıza çıkan Koreli Ayla: Kim Eun Ja da bu okulda okumuştur.
Okulun mezunlarının bahsettiği bir isim karşımıza çıkıyor. Astsubay Hüseyin Dinçtürk ve askerleri okulun inşasını yapmış. Okul mezunlarının verdiği bilgilere göre dört yıl boyunca Astsubay Hüseyin Dinçtürk’ün eğitimleri, yiyecek, içecekleri dahil her türlü ihtiyaçları ile ilgilendiği, bir anne baba şefkatiyle onlara yaklaştıklarını göz yaşları içinde anlatıyorlar. 



1970’lere kadar Türk askeri Kore de kalır. Sonrası okul 1979da başka bir okulla birleşir. Koreliler bu okulu unutmaz. Okulun yerine yapılan parka Ankara Parkı adı verilir. Parkın önünden geçen yola da Ankara Yolu adını vermişler. Kore savaşında 741 şehit veren Türkiyeye minnet ve vefa borcunu Koreliler hiç unutmuyorlar. Millet olarak birbirine benzeyen bu kardeşlik yıllar boyu sürecek.

Türkiye Koreli yetimlerin bir kısmını da ülkemize göndererek eğitimlerini tamamlamasını sağlamıştır. Suwon şehrinin Guwansoung mahallesinde bulunan Ankara Okulunun yerinde Ankara Parkı, Ankara Yolu, birde Türk askerinin Koreli yetimler için yapılanların anlatıldığı kitabe anıt konuldu. Bu yapılanlar dostluğumuzun nişanesi olmaktadır. Koreye ne kadar uzakta olsak dostluk, sevgi mesafe tanımıyor. İki millet arasındaki dostluk, gönül bağı ebediyete kadar sürecek.


     

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »