Water Fast veya Su Diyeti

   Yazar: Jülide Türkoğlu





Fazla kilolar ve sağlık nedeniyle bir sürü diyet listesi mevcut, Gaps diyeti, Emziren anne diyeti, Karatay diyeti, goji beryy(kurt üzümü), ender saraç detoks diyeti derken bu listeyi daha uzatabiliriz. Son zamanlarda sosyal medyada #waterfast hashtag ile yaptıkları bu diyeti paylaşıyorlar. Kaynağı yurt dışından olan bu diyete su orucu da diyorlar. Bu diyeti yapanlar instagramda 18000 civarında #waterfast hashtag ile paylaşılmış durumda, amaç kimine göre kilo vermek, kimine görede vücudu arındırmak diyorlar. Bilimsel yönünü bilmeden bu tür diyetleri yapmak acaba doğru mu? Waterfast veya su diyetini yapmak sağlığımız açısından riskleri nelerdir?

Bu diyete olan rağbetin kısa sürede kilo verme iddiasını bulundurduğu içindir. Ancak tamda burada uzmanlar tek besin diyetlerinde olduğu gibi insan sağlığı için zararlı olduğunu söylüyorlar. Su ile yapılan diyetin doğru bir yöntem olmadığını aktarıyorlar. İnsanların aldanması birazda arınma adı altında masumane pazarlanması olsa gerektir. Uzmanların dikkat çektikleri konu tek yönlü beslenmelerin, yani diyetlerin yeme bozukluğuna sebep olacağını söylemeleridir. Waterfast diyetinin uygulamanın sonrasında anoraksiye, bulumia veya binge eating türü yeme davranış bozuklukları çıkma riski çok fazladır. Sayısal olarak hızlı kilo kaybı olması sağlıklı mı bunun sorgulanması gerekmektedir. Hızlı ve çabuk kilo kaybı insan sağlığına zararlı olduğu diyetisyenlerin ortak görüşüdür. Kilo kaybının yağlardan olmayıp, kaslardan ve vücuttaki su kaybından kaynaklanması, diyet bırakıldığı anda hızlı bir şekilde tekrar kilo alınması, ne kadar sağlıksız olduğunu anlatmak için yeterli olacaktır.

Waterfast veya su diyeti ne yazık ki, zayıflama trendleri arasına girmiş, biz bu konuda uzman görüşlerini aktaracağız. Bu diyeti yapmayı düşünenlerin önce bu yazıyı okumaları gerekli olduğunu düşünüyorum. Uzman görüşlerini aktarmaya devam edelim. Sağlıklı olanın her çeşit besin grubu ile yapılan yani dengeli beslenmedir. Su diyeti uygulanırsa ne olur: İnsan vücudunda beynimiz için gerekli olan karbonhidrat ihtiyacını kaslardan ve yağ dokularından karşılamaya çalışacaktır. Sonrasında kas ve yağlarımız enerji ihtiyacımızın karşılanması ve sonuç kas kaybı olarak neticelenecektir. Diyeti bırakırsak ne olur. Hızla verdiğimiz kilolar tekrar alınır. 

Aşırı su alımı vücudumuzda kan şekerini düşüreceğinden, eğer kişinin medikal tedavisi var ise kalıcı hasar durumu ortaya çıkacaktır.Su diyetinde fazla içilen su kanın yoğunluğunu bozması, vücut için problemlere sebep olacaktır. Vücudun elektrolit dengesini bozacaktır. Bu durum beyinde ödem, kalpte ritimsizlik yapacaktır. Ritim bozukluğu ani ölümlere yol açabilir. Vücuda besin girişi olmadığından kabızlık olması kaçınılmazdır. Uzun vadede demir eksikliği, kalsiyum eksikliği olacağından saç dökülmeleri, kramplar ortaya çıkar. Vitamin eksikliği de haliyle olacağından gripal enfeksiyona çok kolay yakalanma durumu olacaktır. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığından hastalık riski artacaktır.Baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerde görülecektir. Zayıflamak isteyenler, kilolardan şikayeti olanlar mutlaka doktor ve bir diyetisyen kontrolünde sağlıklı kilo vermeyi denesinler. Kaynağı belli olmayan diyetlere itibar etmeyin, sağlığınızdan olmayın. Bir bilene soralım. Sağlıklı zayıflayalım.              




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

4 yorum

yorum
Eylem
admin
29 Mart 2018 22:04 ×

Hiçbir kaynak yok vermemişsiniz yazınızda..bi tezi çürütmeye çalışırken konunun çesitli kaynaklar ve araştırmalarla desteklenmesi gerekmez mi..uzun süre açlıkla ilgili bir profosör nobel ödülü aldı. Konuyu biraz daha incelemenizi tavsiye ederim

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
25 Nisan 2018 00:36 ×

Kaynaksız makale olmaz, Özellikle sağlıkla ilgili bir konuda bu uyarınız için teşekkür ederim.
KAYNAK: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/530025.aspx Bu linkten konu ile ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum

Cevapla
avatar
21 Mayıs 2020 17:38 ×

Haber siteleri bir çok bilgiyi sağdan soldan topluyor. Belki üniversitelerin sayfalarına bakmak en doğru şey olabilir

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
23 Mayıs 2020 22:53 ×

Haklısınız. Üniversiteler doğru kaynak olabilir. Ama bu makalede Türkiye Gazetesinin Sağlık Sayfasından ve insan anatomisini iyi bilen bir iç hastalıkları uzmanının görüşleri,su diyeti ezbere yapılacak bir diyet değil.

Cevapla
avatar