Renklerin Dili Var mı?

 Yazar: Yıldız Eryıldız




İspanyada arenaya çıkan matadorların elinde kırmızı bez vardır. Matadorun kırmızı bezi sallamasıyla, boğa saldırır. Arenada mücadeleyi seyredenler boğanın kırmızıya saldırdığını düşünür.  Aslında boğa kırmızıyı algılamaz, önünde hareket eden cisme saldırır. Bunu merak ederken renklerin insan üzerine etkileri var mı? Renklerin dili var mı? Bunu araştırdım.

Mc Donald's, coca cola, Burger king, Pizza hut’un renkleri mekan ve logosu kırmızıdır. Kırmızı rengini ezbere seçmemişler. Bu konuda yaptırdıkları araştırma,fizbilite çalışmaları sonucuna göre bu tercih yapılmıştır. Renkler insanları nasıl etkiler? Bu araştırma, analiz,deney ve denek davranışlarından anlıyoruz. Her renk anlam bakımından, bir mesajı verir.Kişi üzerinde bir etkisi vardır. İnsan psikolojisi üzerine direk etki etmektedir. Renklerin anlamı, mesajlarını, yapılan araştırmaları aktaralım. 

 Kırmızı

Yiyecek ve gıda firmalarının kırmızı rengi seçme sebebi iştah açması ve mutluluk vermesidir. Çocukların oyuncaklarında ve eşyalarında kırmızının olması mutluluk açısındandır. Trafik levhalarında kırmızı renk niçin seçilir. Bunu düşündünüz mü? Aslında kullanımındaki sır  yakın mesafede dikkat çekici olmasındandır. Dinanizm ve hareketliliği temsil eder. Hastanelerde kırmızı renk iç mekan da kullanılmaz. Uzun süre kırmızı renge bakmak insanı psikolojik açıdan etkiler.Ne yapar bakalım:  gerginlik yapar, tansiyonu yükseltir, hastanelerde yeşil ya da mavi renk tercih edilir.Kırmızı aşkın rengindir.İnsan üzerinde kışkırtıcı, heyecan verici etkisi vardır. Kırmızı gıda ve yiyecek sektöründe mekanda iştah açıcı etkisinin yanında yiyecekler tüketildiğinde insanlar orada uzun süre kalamaz. Çünkü hastanelerde hastaya olan etkiden dolayıdır. Uzun süre kırmızıya bakmak insan iyi gelmez,zihinsel olarak yorar. Kırmızının diğer anlamı güçtür, gücü de temsil eder.

Mavi

Mavi renk en güzel renklerden birisidir. İnsanların evlerinde ve iş ortamlarında verdiği rahatlıktan dolayı, kullanması gerektiğini düşündüğüm bir renktir. Çünkü insana huzur veren, ferahlık veren, sakinleştiren bir renktir. Denizin insana sakinlik, huzur vermesindeki sır renginde olsa gerektir. Gökyüzünün ve denizin rengi olması evrenselliği ve uzak bakışlılığı da temsil eder. Mavi renk sağlamlığın da ifadesidir.

Sarı

Taksilerde ve araç kiralama şirketlerinde kullanılan bir renktir. Sebebi geçiciliği temsil eder. Hiç bir banka logosunda sarıyı kullanmaz. Para geçiciliği sevmez, kalıcı olmayı sever. Toplum olarak bir arada sorunsuz yaşamak zor bir durumdur,ama bu renk birliği, zekayı, pratikliği ve inceliği temsil eder.Gergin insanların sarı rengin hakim olduğu ortamlarda rahatladığı gözlemlenmiştir.

Lacivert

 Dünyadaki ünlü şirketlerin logolarıda insan davranışlarına göre lacivert seçilmiştir. Lacivert takım elbisenin insanı güçlü, karizmatik hissettirdiği, otoriteyi ve verimliliği temsil etmesi bu şirketler içinde tercih sebebidir. Lacivertin insan üzerinde inandırıcı ve ikna edici etkisi vardır.

Yeşil

Yeşil doğanın,tabiatın rengi olması, insan üzerindeki olumlu etkisi bilinmektedir.İnsanı su sesi, manzara yani yeşil rengin dinlendirdiği bilinmektedir.Hastanelerin logosunda, iç dizaynında, bankaların kullandığı bir renktir. Bankalar güven verici etkisinden dolayı, hastaneler rahatlatıcı etkisinden dolayı yeşili kullanmışlardır.Yatak odası insan için dinleneceği bir yer olduğundan rahatlamak, sakinleşmek için bu renk seçilir. Başka önemli tespit yeşil alanı bol olan bölgede yaşayanlarda mide rahatsızlığının olmadığıdır. Bazı büyük lokantaların mutfağını yeşile boyamalarını eğitim sırasında şefleri neden bu renk diye soruyor. Öğrencisinden hiç ummadığı bir cevap alıyor; Şefim yaratıcılığımızı ve yenilikçi yönümüz gelişsin  diye der. Şef der ki; aferin renklerin insan üzerindeki etkisini biliyorsun. Yeşil renk işe yaramış. Sorgulama ve araştırmaya devam et !. Bu diyalogdan anladığımız kadarıyla, yeşil ne kadar önemli bir renk olduğunu gösteriyor.

Beyaz

bir dönem boy göstermiş bir politikacı meydanlarda hep beyaz gömlek ile konuşmalar yaptı.Seçimlerde aldığı oy oranı herkesi şaşırtmıştı. Bir arkadaşım o zaman beyaz saflığı ve dürüstlüğü temsil eder. Politikacılar beyaz rengi bu yüzden severlermiş.

Siyah

Siyah rengi bulunduğu topluma göre anlamı değişebilir. Batıda matemi, Japonya da mutluluğu, arka fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır.Aynı zamanda gücü, tutkuyu, duygusallığı ve hüznü temsil eder.

Mor

Mor renk tarihte hep zenginlerin, şatafatın, ihtişamın yani elit kesimin beğendiği bir renk olmuştur. Psikolojik bozukluğu olanlarında en beğendiği bir renk olması maalesef intihar edenler de bu rengi sever

    
  

   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

4 yorum

yorum
Unknown
admin
2 Ekim 2018 17:10 ×

Bu sayfa müthiş ❄❄❄🌟🌟

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
3 Ekim 2018 18:08 ×

Beğenmeniz bizi mutlu eder. Teşekkürler

Cevapla
avatar
Ebru
admin
29 Mayıs 2020 17:42 ×

Merhabalar,

Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

Keyifli okumalar dilerim,
sağlıkla kalın.

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
30 Mayıs 2020 22:36 ×

Renkler hakkında yazdığınız yoruma aynen katılıyorum. Sizin yazınızı da okumak isterim. Ellerinize sağlık

Cevapla
avatar