İHA ve SİHA pilotu olmak



İHA ve SİHA pilotu olmak

Savunma sanayimizin gözdesi, gurur kaynağımız İHA ve SİHA'lar zorlu aşamalara rağmen gelişimini sürdürüyor. Devletinde desteğiyle artık teröristlerin korkulu rüyası olurken,  ayrıca savaşlarda sonuca direk etki eder konuma geldi. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşı buna en büyük örnektir. Bu başarıların ardındaki İHA ve SİHA'ları kullanan gizli kahramanları hiç aklınıza geldi mi?

Teröristlerin korkulu rüyası İHA ve SİHA’ların pilotları, 7 aşamalı bir eğitimden geçerek simülatörlerde birebir eğitim alıyorlar. İHA ve SİHA pilotu olmak ile ilgili en güzel  çalışmalardan birisi TRT Haberin Van’da konuşlu Günhan Filo’daki haberi olsa gerek;        

“İnsansız hava araçları, yurt güvenliği için yılın her günü gökyüzünde görevde. İHA pilotları da komuta merkezinde 24 saat esasına göre mesai yapıyor.

Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev alan İHA ve SİHA pilotları 7 aşamadan oluşan zorlu eğitimden geçiyor. Bu eğitimler yaklaşık bir yıl sürüyor.


Eğitimleri geçemeyen pilot olamıyor

 

İnsansız hava araçlarının pilotaj eğitiminde en önemli safhalarından biri simülatörde yapılan birebir eğitimler. İHA Komuta Merkezi'yle birebir oranda aynı şekilde hazırlanan simülatör alanında yapılan eğitimleri geçemeyen hiçbir kursiyer İHA pilotu olamıyor.

Tüm senaryolar simülatörde de test ediliyor

 

Pilot adayları, simülatöre gerçek bir göreve gider gibi giriyor, tüm senaryolar simülatörde de test ediliyor.


Simülatör eğitimi boyunca çeşitli acil durumlara nasıl tepki verildiğini ölçtüklerini ifade eden bir yetkili, “Çeşitli senaryolara dayalı eğitimlerimiz oluyor. Burada İHA pilotu adayımızın sakinliği, durumu algılaması, yorumlaması ve verdiği tepkiler bizim kriterlerimiz" dedi.

Pilotaj eğitimini başarıyla tamamlayanlar İHA pilotu olarak göreve başlıyor. Pilotlar İHA Komuta Merkezi'nden operasyonları yürütüyor.

Pilotlar ilk yıllarında görevleri tecrübeli pilotlar eşliğinde yapıyor. Başarılı olan İHA pilotları yeni adayların eğitmenliğini de üstleniyor” (Semih Kılıç/ TRT Haber)

Kaynak: Semih Kılıç/ TRT Haber



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »