Yerli otobüsler 15 dakika şarjla 80 kilometre yol gidiyor


         [Fotograf: AA]

Yerli otobüsler 15 dakika şarjla 80 kilometre yol gidiyor

15 dakikalık şarjla 80 kilometre yol gidebilen yerli otobüsler, Samsun’da düzenlenecek olan TEKNOFEST’te yolcu taşımaya başlıyor. İşletmede maliyetini düşüren ve karbon salımı sıfır olan otobüsler, Türkiye’de ilk olmasıyla dikkati çekiyor.

 

ASELSAN ile TEMSAN iş birliğinde üretilen ve test sürüşleri tamamlanan lityum pilli yerli otobüsler yolcu taşımaya başlıyor.

 

Otobüsler, 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun'da gerçekleştirilecek olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te kullanılacak.

Samsun'da toplu taşımanın çok önemli olduğuna işaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçeler arasında çok yoğun trafik olduğunu belirtti:

 

"Raylı sistemi yapmamıza rağmen kent içinde özellikle toplu ulaşımda gerekli konforu sağlayamadık. Raylı sistem şu anda tek hat üzerinde çalışıyor. Dolayısıyla tramvaylarımız sonuna kadar dolu. Tramvay sayısını artırma şansımız yok. Yaptığımız ulaşım master planı gereği elektrikli otobüslerin devreye alınmasını uygun gördük."


 

"TEKNOFEST'e kadar 20 otobüsümüz gelmiş olacak"

 

ASELSAN ile bu konuda çalıştıklarını anlatan Demir, "Şu anda ASELSAN ve TEMSA bunların (elektrikli otobüslerin) üretimini yaptı. Samsun'a 10 adet geldi. Önümüzdeki 10 gün içinde 5 adet daha gelecek. TEKNOFEST'e kadar 20 otobüsümüz gelmiş olacak. Türkiye'de ilk kez yerli ultra şarj sistemine sahip lityum pilli elektrikli otobüsler Samsun'da kullanılacak. Deneme sürüşleri tamamlandı, TEKNOFEST ile birlikte yolcu servisini alıyoruz" diye konuştu.

 

"Elektrikli otobüslerimiz 15 dakikalık şarjla 80 kilometre yol gidebiliyor"

 

Demir, TEMSA ve ASELSAN ile yapılan çalışmalarda bir şarj pilinin ön plana çıktığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Elektrikli otobüslerimiz 15 dakikalık şarjla 80 kilometre yol gidebiliyor. Biz istersek bunu pil sistemini değiştirerek 300-400 kilometre gider halde üretimini yaptırabilirdik ama maliyet hesabı yaptığımızda en optimum bu otobüsler olduğuna karar verdik. ASELSAN ile beraber bunu ürettirdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mız da bu projeyi uygun gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın desteğiyle ASELSAN öncülüğünde TEMSAN'nın üreticiliğinde bu projeyi hayata geçirmiş olduk."


 

"İşletme maliyetini çok düşürüyor"

 

Yerli elektrikli otobüslerin en önemli özelliğinin, işletme maliyetlerinde fosil yakıtlı otobüslere göre yüzde 70'in üzerinde tasarruf sağlaması olduğuna dikkati çeken Demir, "Bütün otobüs filosuna yayıldığında işletme maliyetini çok düşürüyor. Başka önemli bir konu ise karbon salımı sıfır. Konfor oldukça yüksek, çevreyi kirletmeyen bir sistem. Şu anda 20 tanesini devreye alıyoruz. Bizim şartnamelerimizi sağlaması durumunda bütün otobüs filosunu elektrikli araçlara çevirmiş olacağız. Muhtemelen kısa güzergahlar için daha kısa otobüsler ürettireceğiz. Bunun hazırlık çalışmalarını da yapıyoruz. Onun için Türkiye'de bir ilk. Yerli imalat, yerli tasarım ve lityum pilli otobüsleri Samsun'da uygulamaya alıyoruz" dedi.

 

"Karbon salımı noktasında çok önemli bir projeye imza atmış olacağız"

 

Demir, yerli elektrikli otobüslerin telif haklarının Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu belirtti:

 

"Muhtemelen bizde bu otobüsler kullanılmaya başlanmasından sonra Türkiye'nin farklı şehirlerinde de bu otobüsler yaygınlaşacak. Samsun çevreci bir şehir ve bu konuda da öncülük yapacak. Özellikle karbon salımı noktasında çok önemli bir projeye imza atmış olacağız. Elektrikli otobüsler bizim Akıllı Şehir planlamamızın da bir parçasıdır. Çevre sağlığı konusunda en önemli projelerimizden bir tanesi elektrikli otobüslerdir. Elektrikli otobüslerimiz TEKNOFEST ile birlikte yolcu taşımacılığına başlayacaktır."

 

Elektrikli otobüsler için şehrin 7 noktasında şarj istasyonu yaptıklarını da söyleyen Demir, ilk etapta otobüslerin şehir merkezi ile festivalin yapılacağı Samsun Çarşamba Havalimanı arasında kullanılacağını dile getirdi.

Kaynak: AA, TRT Haber

 

 


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »