Saniyede 5 virüs üretiliyor

İbrahim Öztürk



Dünyada her alanda deyimi yerinde ise dijital patlama yaşanıyor. Yani Dijital devrim de diyebiliriz. İnsanların hayatının büyük kısmı ekran karşısında, bilgisayar karşısında geçmektedir. Bankada işi olan artık bankaya gitmeden sanal ortamda işini hallediyor. Dijital devrimle beraber siber suçlarda artış göstermiştir. Yazılan tüm zararlı yazılımlar, para ve bilgiyi hedef almaktadır. Son üç yıl içinde piyasada, dijital ortamda, dolaşımda olan zararlı yazılım miktarı yüzde yüz artmıştır. Üç yıl içinde zararlı yazılım dört yüz milyondan, sekiz yüz milyona çıkmıştır. 2019 yılında bir milyarı geçmesi bekleniyor.

Bu konuda Eset Türkiye CEO’su Alain Soria şunları söylemiştir:” Saniyede 5 virüs üretiliyor. Siber saldırıların dünya ekonomisine verdiği zarar, 53 milyar dolara ulaşmıştır. Firmalara saatte 5 milyondan fazla zararlı e- posta gönderiliyor. Son iki yılda her 5 işletmeden ikisi siber saldırıya uğramış. Bunlardan %66’sı önlem almış. %34’ü saldırıya rağmen önlem almamış. Saldırıların yüzde 80’e yakını paramızı hedef alıyor. İşletmelere verdiği zarar hızla artıyor. Siber saldırıların işletmelere zararının 2021 yılında 6 trilyon dolar olacağı varsayılıyor. Buna karşılık firmaların dört yıl içerisinde 1 trilyon dolar harcama yapacağı öngörülüyor.” Demiştir.

Artık neredeyse sonuna geldiğimiz 2018 yılında en çok kullanılan zararlı yazılımlar, saldırı türleri: phishing(olta) atakları, fidye yazılımları, kripto para madenciliği olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki yıl yani 2019 yılında saldırıların daha çok artması bekleniyor. En çok da kullanılan yöntem oltalamadır. Bu daha çok banka bilgilerini, kredi kartı bilgilerini çalmak için kurgulanmış bir zararlı yazılımdır. Sonrasında kurulan sahte site ve formlar üzerinden bilgileri çalıyorlar. Son üç yıldır en çok kullanılan ikinci yöntem ise fidye yazılımlardır. Sisteme bulaştıktan sonra bir anda verileriniz şifreleniyor ve size bir mesaj geliyor” Eğer şu adrese veya hesaba şu kadar bitcoin veya para gönderirseniz şifrenizi açarım” Bu yöntemden sonra kullanılan diğer yöntem yani üçüncüsü kripto para madenciliğidir. Gönderilen virüs bilgisayarınıza yerleşiyor ve sizin haberiniz olmadan, zombi bir bilgisayar olarak başkasına bitcoin üretiyor.

Dijital ortamda başka dolaşımda olan, tehdit teşkil  eden virüsler Truva atı, rootkit, botnet, solucan gibi kötü amaçlı yazılımlardır. Yapmanız gereken antivirüs programlarından kendini ispatlamış ve hala karmaşık saldırılara karşı kendini geliştiren ar-ge çalışmaları yapan bir antivirüs programı alıp kurmalısınız. Bu konu da en iyi antivirüs programları arasında Eset, Karpersky, norton gibi antivirüs programlarını saymak mümkündür. Eset’in CEO’su Alain Soria en karışık saldırılara, çok katmanlı yeni teknolojiyle hazırlandıklarını anlatmıştır. Hatta kripto para içinde geliştirdikleri teknolojiyle, kripto para cüzdanları algılanıp, güvenli ortamda işlem yapma imkanı veriliyor. Eset kullanıcıları güvenlik raporu uygulaması ile global saldırıları ve kullanıcıların maruz kaldıkları riskleri takip etmektedir. Anlayacağınız saniyede 5 virüs üretildiğini, unutmadan gerekli önlemleri alın.

Bu yazılar ilginizi çekebilir: Anti Virüs Programları güvenli mi ?

                                               Bad Rabbit Fidye Virüsü Nedir? 

Kaynak: Türkiye Gazetesi     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »