TANAP PROJESİ NEDİR?

Yazar: Hamza Aslan



TANAP’ın açılımı “Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesidir. Projenin başlangıcı Hazar Denizindeki Şah Deniz 2 Gaz sahasından ve Hazar Denizinin güney kısımlarında üretilen doğal gazın önce Türkiye’ye Sonrasında Avrupa’ya taşımak için yapılan bir projedir. TANAP’ın diğer özelliği Güney Kafkasya Boru Hattı(SCP) ve Trans –Adriyatik Boru hattı (TAP) ile birleşerek güney doğal gaz koridorunu oluşturması açısından, Kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiyenin gücüne güç katacak bir proje olmasıyla önemlidir.

TANAP Doğal gaz boru hattı 1850 kilometre uzunluk, 20 ilden geçmesi, güzergah üzerine yapılan tesisler ve istasyonlar yapılırken fizibilite çalışmaları, çevre ve arkeolojik açıdan çok titiz davranılmıştır. Yapılan faaliyetlerde, proje kapsamında yürütülen ekolojik çalışmaların neticesinde daha önce bilinmeyen 9 böcek türü ve1 bitki türü bulunmuştur. Arkeolojik açıdan yapılan çalışmalarda 106 arkeolojik alan tespit edilip bilim dünyasına kazandırması, kültürel mirasa kattığı değer vardır. Projenin çevreye ve kültürel mirasımıza verdiği önemi de görmekteyiz.  TANAP projesi nedir? Sorusuna cevap vermeye devam edelim.

TANAP doğal gaz boru hattının güzergahı Türkiye- Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünde 17 mart 2015 tarihinde yapılan temel atma töreni ile başlayan projenin geçtiği illeri sayarsak: Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’den Yunanistan üzeri Avrupaya aktarılacaktır.Projenin %80’nini Türk şirketler yapmaktadır. TANAP’ta  projede Türkiye %30 hisseye sahip, ayrıca Şah Deniz projesininde % 19 payı ile ikinci ortağı konumundadır.   
  
Türkiye ve Azerbeycan açısından çok önemli olan TANAP Doğal Gaz Boru Hattında projede yaklaşık olarak 150.000 adet boru yani yaklaşık olarak 1,2 milyon ton çelik boru kullanılacak. İki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliği sayesinde ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa ve Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacını karşılarken bölgede gaz çeşitliliğini artırmak açısından önemlidir. Önceliği insan olan, çevreciliği, iş sağlığı ve güvenliği olan, aynı zamanda ülkemizin kültürel mirasına değer katan, Türkiye ve Azerbaycan’ın gücüne güç katarak konumuna katkıda bulunacak değerli bir projedir.

Azerbaycan ile bu proje ve başka projelerde işbirliği yapan Türkiyenin konumunu Avrupa enerji güvenliği açısından kilit ülke durumuna sokmaktadır. Kardeş ülke Azerbaycan ile yapılan bu projede, projeyi milli imkanlarımızla yapmamız önemlidir. Milli ve yerli olabilmek savunma sanayi içinde geçerlidir. Kıbrıs barış harekatı sonrası uygulanan ambargo ülkemiz için dönüm noktası olmuştur. Türkiye savunma ihtiyacının %70'ini milli ve yerli savunma sanayisinden karşılamaktadır. 


Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın Mil-Gem (Milli Gemi ) projesi denize indirme töreninde bu konuda söyledikleri: ” Herhangi bir alanda muadil projeler arasında mutlaka kendi milli kurumlarımızı tercih etmek durumundayız. Açık konuşuyorum, eğer bu yolu izlemeseydik bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de sınır dışı operasyonları da yönetemezdik. Bu yüzden savunma sanayinde faaliyet gösteren firmaların desteklenmesine yönelik stratejilerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. 2023 yılında savunma sanayinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı planlayan bir ülke olarak daha hızlı adım atmamız gerekiyor.”  TANAP gibi kardeş ülkeler arasındaki projelere bu açıdan da bakmak gerekiyor.    

Kaynakça: http://www.tanap.com
                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »