Yeşilay Nedir?

  Yazar: Hamza Aslan



Yeşilay Nedir?

Kamu yararına hizmet eden, herhangi bir menfaat gözetmeyen, asıl amacı alkol ve uyuşturucu ile mücadele olan, ülkemiz için çok önemli bir derneğimiz Yeşilay.  Halk arasına karışıp sorsanız  yeşilay nedir? Verecekleri cevap  sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan özellikle gençleri korumaya çalışan dernek diyeceklerdir.

Yeşilay’ın Kuruluşu

Savaşlar ülkerin nüfus yapısını, ahlaki yapısı gibi bir çok konuyu etkiler, alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir. Bizim ülkemiz için bu durum 1.nci Dünya savaşında olmuştur. İşgal kuvvetleri bilinçli olarak, Amerikalıların Kızılderililere yaptığını, bize yaptılar. Memleketimizde kısa süreli de olsa gemilerle getirilen alkol özellikle gençlerimize ulaştırmaya çalıştırdılar. Bu durumdan rahatsız olan Şeh’ül İslam İbrahim efendi, Doktor Mazhar ve arkadaşları öncesinde gizli kurulan “ Alkol ve uyuşturucu ile mücadele” cemiyeti olarak kurdular. Aynı kurucular, merkezi istanbul olmak üzere 5 mart 1920’de “ Hilal-i Ahdar “ olarak resmen kurulmuş oldu. Daha sonra adını “Yeşil Hilal” en son yapılan bir değişiklikle adını  “ Yeşilay” olarak değiştirdiler. Bakanlar kurulu yerinde bir kararla 1934 yılında Kamu yararına faydalı dernekler arasına aldı. Milli eğitim bakanlığının yeşilay ile ilgili kararı okullarda bir genelge aracılığıyla toplum çalışmaları için yeşilay kolunun kurulması mecburiyetini getirmiştir.

Yeşilay’ın faaliyetleri

Yeşilay bütün yurt genelinde alkol ve uyuşturucu ile mücadele eder. Öncelikle bütün yurt genelinde organize ettiği konferans, seminer, radyo, televizyon gibi iletişim araçlarını da kullanarak özellikle gençleri bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunur. Konu ile ilgili kitap, dergi, makaleler yayınlar. Alkoliklerin, uyuştucu bağımlılarının tedavi olmalarına yardımcı olur. Eğitim kurumlarında yapılacak faaliyetlere video, afiş, doküman desteğinde bulunur. Alkolle, sigara ve uyuşturucu ile mücadelede hükümetle işbirliğinde bulunur. Hükümete gerekli yönlendirmeyi  yapar . Bu konuda yapılan çalışmaları paylaşır. Bölgesel çalışmalar için şubeler açar. İnsanlık için, özellikle gençliğimiz için büyük bir tehlike olan alkol ve uyuşturucu ile mücadelede Yeşilay’ın önemli bir yeri vardır. Yeşil ay’ın girişimleri ile 1982 anayasasında içki ve uyuşturucu ile ilgili 58. Maddesinin konulması sağlandı Bu konudaki sorumluluk başbakanlığa bağlı bir müsteşarlık kurularak çalışmalar yapılması sağlanmıştır.

Yeşilay cemiyetinin girişimleri ile bira da alkollü içki sınıfına alındı. Uyuşturucu özelliği olan ilaçlara yeşil ve kırmızı reçete uygulaması getirilmiştir. Kapalı alanlarda sigara içimi, nakil, toplu taşıma araçlarında sigara içiminin yasaklanmasını sağlamışlardır. Sigara reklamlarına yasak getirilmesi, Milli eğitimde mecburi ders olarak 1-2 saatlik derslerin konulması kızılay’ın yönlendirmesi ve hükümet ile işbirliği sayesinde yapılan güzel işlerdendir.

Yeşilay Haftası

1-7 mart yeşil ay haftası olarak kutlanmaktadır. 1953 Yılından beri ülkemizde bu tarihler arasında alkol ve uyuşturucuların zararları okullarda öğrencilere, bütün yayın organları vasıtasıyla halkımız bilinçlendirme, bilgilendirmeler yapılmaktadır. 1924 yılından itibaren yeşilay adında dergi çıkarmaktadır. Yeşilay’ın genel merkezi İstanbul da bulunmaktadır. Ülke genelinde 87 şube, 7side kuruluş aşamasındadır. Ülke genelinde geniş bir ağa sahip yapılanma içersindedir.

Yeşilay’ın Tamamlanan Projeleri

Tamamlanan kurumsal projeleri:  Yetişkinlerde madde bağımlılığı farkındalığı projesi,  Tbm Akran eğitim projesi, Yeşilay gençlik liderlerini arıyor projesi, Nargile farkındalık kampanyası “Ucunda ölüm var” , Benim çocuğum yapmaz deme projesi, Yeşilay sosyal medya okulu gibi projeleri sonuçlandırılmıştır. Esnafı bilgilendirip gönüllü yeşilay elçisi, gönüllü yeşilay elçilerinin gençler arasında liderlik seviyesinde verilmesi projeleri her biri değerli olan projelerdir.

Yeşilay’ın Devam Eden Projeleri

Devam eden projelerinden bahsedelim ki artık kafamızdaki Kızılay nedir sorusu en küçük şüpheye mahal bırakmayacak şekilde cevaplanabilsin. Yeşilay’ın sağlık elçileri, Yeşil dedöktör uygulaması, İş yaşamını iyileştirme programı, Yeşilay akademi, okulda bağımlılığa müdahale, yeşilay danışmanlık merkezi, sağlıklı nesil sağlıklı gelecek, Türkiye bağımlılık arşivi, Yeşilay gençlik kampı gibi tamamen gençlerimize ulaşmayı hedefleyen projelerdir.

Vatandaşlık görevi


Bu mücadeleyi sadece yeşilay’a bırakmak yanlış olacaktır. Uyuşturucuya kolay ulaşılması, kullanma yaşının ortaokul seviyesine düşmüş olması geleceğimiz için ciddi bir tehdittir. Uyuşturucu ile ilgili suçlarda cezaların caydırıcı olması yerinde olacaktır.  Vatanımız için, dinimiz için, geleceğimiz için alkol ve uyuşturucuya savaş açalım. Yeşilay’ın yanında olup bizde elimizi taşın altına koyalım. Her şeyi devletten beklemeyip, devletimizin ve Yeşilay’ın yanında olarak, maddi ve manevi yönden gücümüz yettiği kadar destek olalım. Unutmayalım bu milletin her bireyi için vatandaşlık görevidir.   



                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »