Kızılay Nedir, Kızılay’ın Görevleri Nelerdir?

  Yazar: Hamza Aslan





Kızılayın Tarihçesi ve Kuruluşu 

İlk kuruluş adı Hilal-i Ahmer olan kızılay’ın kuruluş tarihi 1868dir. Kızılay belirli temel ilkeler çerçevesinde, muhtaç olan herkese insaniyetçilik, bağımsız, ayrım gözetmeksizin kamu yararına çalışan yarı gönüllü bir kuruluştur. Kızılay personelinin bütün çalışanları maaşlı çalışan değildir. Kızılay personelini maaşlı çalışanlar ve gönüllü çalışanlar olarak ikiye ayırabiliriz.

22 Ağustos 1864 yılında uluslar arası toplantı sonrası kızılhaç kurulurken, bu anlaşmaya Osmanlı İmparatorluğu 1865 yılında kabul etmiştir. Daha sonrasında 1867 yılında Dr Abdullah Bey Osmanlı İmparatorluğu adına pariste yapılan Kızılhaç toplantısına katıldı. Bu toplantı sonucunda Milletler arası Sıhhi Yardım Komitesine seçildi. Osmanlı İmparatorluğunda yaralılar için yardım derneği kurma vekaletnamesi alarak yurda dönmesi ile 1868 yılında Askeriyeye yardım cemiyetini kurdu. Dernek başkanı da Marko Paşa oldu. Bu tarih Kızılay’ın resmi kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Dernek  Marko Paşa başkan genel sekreteri Abdullah Bey olmak üzere dernek için hazırladıkları tüzüğü incelenmesi için hükümete sundular. Ancak Asker siviller bizim işimize karışamaz diye itiraz edince onaylanmadı. 1874 yılında Abdullah Bey’in vefat etmesi dernek faaliyetlerinin ertelenmesine neden oldu.

Hilal-i Ahmer Cemiyetinin Kuruluşu ve Kızılay Adını Alması

1876 yılında Sırbistan ile Osmanlı İmparatorluğu arasında arasında çıkan savaşta, yaralı sırp askerlerine kızılhaç’ın yardım edip Osmanlı askerlerine yardım etmemesi sıkıntı olmuştur. Osmanlı askerlerine yardım etmemesi de Cenevre sözleşmesini imzalayıp gereklerini yerine getirmemiş olması dır.Avrupanın büyük kısmında faaliyette olan salib-i Ahmer derneklerinin yetkilileri, Osmanlının yardımdan faydalanması için İstanbulda bir merkez oluşturarak bunu diğer devletlere Cenevre aracılığıyla duyurması gerektiğini bildirdiler. Cemiyetin aktif faaliyete 14 nisan 1877 yılında başlamış olup resmen kurulmuştur. Başkanlığına da Hacı Arif Bey getirilmiştir. 19 Nisan 1877 yılında yapılan toplantıda alınan kararla cemiyetin adı “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” olarak değiştirilmiştir. Bu cemiyet yeni olmasına rağmen yaptıkları, faaliyetlerle kuruluşunun doğru bir karar olduğunu Plevne savunması sırasında göstermiştir.  Bu savaşta 4-5 bin civarında yaralıya tıbbi destek sağlanmıştır. Bu savaş sonsunda bir çok kuruluşun faaliyetleri durdurulmuş, Osmanlı  Hilal-i Ahmer cemiyeti de bundan etkilenerek faaliyetlerini durdurmuştur.

1897 yılında Osmanlı Yunan savaşının başlaması ile duyulan lüzum üzerine Hilal-i Ahmer cemiyeti tekrar faaliyetlerine başlamıştır. Cemiyetin 2. Başkanının aracılığıyla bağış ve yardım toplandı. Bu yardımlarla vapur kiralanarak yaralı askerler İstanbul’a taşınmıştır. Tedavi ve ilaç takviyesi yapılmıştır. Savaşın bitimiyle beraber Cemiyetin faaliyetlerine ara verilmiştir. 1. Dünya savaşında faaliyetlerine tekrar başlamıştır. İşgal günlerinde 16 mart 1920 de derneğin merkezi basıldı. Derneğin genel sekreteri Adnan Adıvar Ankara’ya geldi yeni hükümette görev aldı. Adnan Adıvarın eşi Halide hanımda Hilal-i Ahmer hemşiresi olarak kurtuluş savaşına katıldı. Hilal-i Ahmer cemiyeti için kurulan temsilcilik aracılığıyla bütün şubeleri Ankara’ya bağlandı. Hilal-i Ahmer kurtuluş savaşında bir çok sağlık personeli, ilaç gereçle cephe gerisinde faydalı olmaya çalışmıştır.

29 kasım 1922 Yılında ismini, bakanlar kurul kararı ile Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak değiştirilmiştir. Kurtuluş savaşının ardından Türk, Yunan nüfus  mübadelesini yönetimi bu cemiyetin elinde olmuştur. Mübadele sırasında bekleyen vatandaşlarımıza  sağlık hizmeti vermiştir. Merkezi 1925 yılında Ankara’ya taşınmıştır.Türkiyede ilk defa hemşireik okulunu açmış olup, Hilal-i Ahmer ismi 28 Nisan 1935 yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti olmuştur. İkinci bir isim değişikliği de 22 Eylül 1847’de Türkiye Kızılay Derneği olarak yapılmıştır.

Kızılay’ın Görevleri ve Çalışmaları Nelerdir?

. Deprem gibi olabilecek doğal afetlerde zarar görenlere yiyecek, giysi, çadır ve battaniye yardımları yapar.
. Türkiye de kan bağışında en büyük tedarikçi olarak kurduğu kan bankası ile bu alanda hizmet eder.
. Açtığı aşevleri ile yoksul, fakir ve düşkünlere hizmet verir.
. Açtığı okullarla hemşire yetiştirirler, ihtiyaç halinde kolay hizmet için mobil hastaneler kurar.
. Kanunların verdiği yetkiler dahilinde, sorumluluklarını yerine getirir.
. Savaş sırasında geçici dağlık merkezleri ile sağlık desteği verir.
. Hükümetin yapacağı iskan çalışmalarında korunmaya muhtaç olan insanların taşınmalarına yardım eder. Hastaneler açarak sağlık hizmeti verir.
. Gönüllülük esasına uygun olarak hemşireler, hasta bakıcılar, radyoloji, laboratuvar ve ihtiyaç duyulan bölümlere eleman yetiştirmek. Hastanelere, diğer sağlık kurumlarına uygun gayeler için eğitim merkezleri açar.  
. Salgın hastalıklarla mücadelede, çocuk ölümlerine karşı mücadeleye destek vererek katkıda bulunur.
. Sivil savunma eğitiminin önemi ortadadır. Bu konuda planlama ile beraber eğitime yardım eder.
 . Her türlü afetlerde yangın, sel ,deprem ve kıtlık durumlarında yardım eder.
İhtiyaç olacağı düşünülerek ilk yardım personeli yetiştirir, ihtiyaç durumunda kullanılacak malzeme ve donanımı hazır bulundurur.
. Düşkün, fiziksel noksanlığı olan hastalara rehabilitasyon edilmelerine katkıda bulunur. Araç ve malzeme açısından destek verir. 
. Uluslar arası acil yardım afet, çalışmalarına katılıp, acil yardım malzemesi gönderir.

Kızılay’ın İlkeleri

. İnsaniyetçilik :Savaş durumunda ırk, din ayrımı gözetmeksizin yardım eder.İhtiyacı olan bütün insanların yardımına gider.
. Tarafsızlık: Kızılay olarak, her türlü şartlarda taraf olmaz. Dini, siyasi, ırksal tartışmalara karışmaz.
. Ayrım Gözetmemek: Temel felsefesi insanlara yardım olduğundan insanların ırk, dil, cinsiyet, siyasi görüş ayrılığına bakmasızın, ayrım yapmadan yardım eder.
. Bağımsızlık: Kızılay’ın faaliyetlerini bağımsız bir şekilde kanunlara uyarak uygular.
. Hayır kurumu özelliği: Kurulurken zaten yardım üzerine olan felsefesi, kişilerin yada bir grubun menfaatini gözetmeksizin yardımlarını yapar. Gönüllülük esasına göre hareket eder .
. Evrensellik: Aynı amaç, gaye için yola çıkmış yabancı kuruluşlarla aynı haklara sahip olup, yardım ederken de evrensellik ön plandadır. 
. Birlik: Bu gaye ve amaç için, Türkiyede başka kurum yada kuruluş kurma girişimi yapamaz. Kızılay bütün bireylere, tüm insanımız açıktır.

Sonuç Olarak


Ülkemizin dört bir yanında hizmet ve çalışmaları vardır. 17 Ağustos 1999 marmara depreminden sonra Kızılay da kendini geliştirmiştir. Dünyanın neresinde bir ihtiyaç olsa, ülkemizin dışında yardım elini uzatır. Kan merkezleri ile kan bağışı faaliyetleri de takdire şayandır.yaptığı çalışmalar ile kan bağışı konusunda halkımızı bilinçlendirme faaliyetleride çok faydalıdır. Depremi yaşayanlara  kızılayı sorsak cevabının” Kızılay karagün dostudur” olacağını biliyoruz. Kızılay Nedir? Görevleri nelerdir? Başlığımızdaki soruların sanırım cevabını aldık. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. 


           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »