Koreli Ayla: Kim Eun Ja

    Yazar: Yıldız Eryıldız




Kore de yaşananlar aslında film olacak bir hikaye, gerçekten de kore televizyonu hikayeyi duyduğunda film tadında duygusal bir belgesel çekmiş.1950 de Türkiye Koredeki savaşa asker gönderirir. Bir tugay askerimiz koreye intikalden sonra savaşta gösterdikleri kahramanlıklar savaşın seyrini de değiştirmiştir. Savaş yüzünden aileler dağılmış. Anne, babası ölen ortada kalan bir çok çocuk bulunmaktaydı. Aylada savaşta anne babasını kaybeden savaşın çocuklarındandır.

Ayla ile karşılaşma

 Karla kaplı, ormanlık bir bölgede ağlarken buldukları küçük kıza Türk askeri sahip çıkar. Kore savaşında yirmi beş yaşında olan Astsubay Süleyman Dilbirliği ile küçük Koreli kızın hikayesi  başlıyor. Adını bilmedikleri küçük kıza Ayla ismini vermişler. Ayla birliğin maskotu gibi, Astsubay Süleyman Dilbirliğinin kızı gibi bir buçuk yıllık bir beraberlik sonucu ayrılık zamanı gelir.Süleyman dilbirliği Aylayı Türkiyeye götürmek ister.Ama şartlar,prodüsürler buna izin vermez.Türkiye  tarafında yetim çocuklar için kurulan Suwondaki, Ankara Okulu onlara hizmet etmekteydi. Aylayı bu okula bırakmak zorunda kalır.

Gazi Astsubayın Türkiyeye Dönüşü

Yıllar su gibi akar. Gazi Astsubay Süleyman Dilbirliği aylayı hiçbir zaman unutmaz. Çok istese de onu Türkiyeye getirememiştir. Gazi Astsubay Süleyman Dilbirliği Türk Kore savaşı Gaziler derneğine elindeki fotoğraflarla ve isminin Ayla olduğundan birde Ankara okulunda okuduğundan başka bilgi yoktur. 

Gazi Astsubayın Aylayı Arama Girişimi

Dernek aracılığıyla Aylayı arama işlemleri başlatılmıştır. Konudan kore televizyonunun da haberi olmuştur. Arama işleminde yetimlerin okuduğu Ankara Okulu Aylanın da okuludur. Ne yazık ki 1979 yılında Ankara Okulu başka bir okul ile birleşmesi ve çıkan yangınla kayıtların yanması umutları azaltmıştır.

Kore Televizyonu 

Tek bir yol kalıyordu. Bu okuldan mezun olanların bulunup onlar üzerinden araştırma devam ediyor, Okul mezunlarından birisinin ablasının Ayla ile irtibatı ortaya çıkıyor. Yıllar geçmiş Aylanın adı Kim EunJadır. Kim Eun Ja ile kore televizyonu irtibata geçer.

Kore televizyonu Aylaya fotoğrafları gösterir. Ayla o günleri hiç unutmamıştır ki hemen hatırlar, hüngür, hüngür ağlamaya başlar. Ama Aylada Süleyman beyi aramış, elinde ne fotoğraf ne de bir belge olmadığından bulamamış.Aylanın bulunmasına Kore Devleti de kayıtsız kalmaz. Kore gazilerini davet eder. Ankara Okulunun yerine Ankara parkı yapılmıştır. Ankara Parkında buluşma gerçekleşir. Yıllar önce Süleyman beyin Aylayı bıraktığı yerde buluşma, bir baba kızın yıllar sonra en duygusal buluşması olur.Süleyman bey ve Ayla birbirlerine sarılıp dakikalarca ağlarlar.Orada bulunan herkesi de ağlatırlar. 

Ayla ile Buluşma 

Gazi Astsubay Süleyman Dilbirliği 85 yaşında, Ayla 60 yaşındadır. Ayla evlenmiş, çocukları olmuş, hatta torunları vardı. Ama Süleyman beyin gözünde hala Ayla küçük bir kız çocuğuydu. Babaların gözünde hep böyle olmuştur. Yıllar sonra Koreli Ayla:  Kim Eun Ja ailesini bulmuştur. Yıllar bile geçse, uzaklıkların önemi olmadığını, diller farklı olsa da evrensel olan tek dil sevgidir. Sevgide eksilme olmaz.

Ayla filmi

Yazımıza başlarken film gibi hikaye demiştik. Aylanın filmi büyük bir bütçe ile dev gibi bir kadroyla çekildi. 27 Ekimde Yönetmen Can Ulkay’ın verdiği bilgiye göre Türkiye de 350 lokasyon da 926 salonda vizyona gireceğini açıklamıştır.27 Ekimde seyrettikten sonra filmin yorumunu da yaparız.  

  







      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »