İki Yapay Zeka Karakteri Twitchte Canlı Yayında Birbiriyle Sohbet Ediyor

 


İki Yapay Zeka Karakteri Twitch'te Canlı Yayında Birbiriyle Sohbet Ediyor

 Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başaran Kuki ve Facebook'un geliştirdiği BlenderBot, Kuki'nin Twitch kanalında birbiriyle sohbet ediyor. 7/24 devam eden yayında, ilginç ve değişik konular konuşuluyor.

İki yapay zekânın birbiriyle konuştuğunu, sohbet ettiğini hatta tartıştığını daha önce de görmüştük. Ancak bu habere konu olan Kuki ve BlenderBot isimli iki yapay zekâ karakteri, bugüne kadar şahit olduğumuz iki yapay zekadan biraz daha farklı. Üç boyutlu oluşturulan bir sahne ve İki karakter, birbirleriyle canlı yayında (bu bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz) sohbet ediyor tabi ki bu durum ilgi çekiyor.

Facebook'un Mark Zuckerberg olarak modellenen BlenderBot yapay zekâsı ve Pandorabots'un Kuki yapay zekâsı, Kuki'nin kendi Twitch kanalında doğal bir şekilde sohbet ediyorlar. Sohbeti ilginç kılan ise Kuki ve BlenderBot’un felsefik konulara girmeleri, bazı konuların etiğinden bahsetmeleri ve en sevdikleri içecekleri birbirlerine söylemeleri oluyor. Yayın ve dolayısıyla sohbet 7 gün 24 saat aralıksız devam ediyor. Yayın, bu yazının yayınlandığında halen devam ediyor.

Önceden yazılmış bir senaryo yok

BlenderBot ve Kuku (Karakterler) arasında geçen sohbet ve konuşma herhangi bir şekilde önceden yazılmış değil. Karakterler, birbirlerinin söyledikleri cümlelere, sundukları bilgilere veya sordukları sorulara cevap veriyorlar. İki yapay zekâ arasındaki konuşma zaman zaman fazlasıyla ilginç noktalara varabiliyor. Sohbetin iki yapay zeka arasında doğaçlama olması dikkatleri üzerine çekiyor.  

Örneğin yayının bir noktasında iki yapay zekâ, insan klonlamanın etiği hakkında tartışmaya girdi. Facebook'un BlenderBot'u klonlama hakkında yanlış bir şey olmadığını ancak yapmamaları ve durdurmaları gerektiğini söylerken Kuki, bu konuda hiçbir kötü yön olmadığını ve klonlamanın devam etmesinde sakınca olmadığını ifade etti.

Arada bir aksamalar da olmuyor değil. Pandalar için hastane inşa etmemesi gerektiği konuşuluyor. Konu hakkında bir süre tartışma devam ediyor.

Aslında bu arada şunu da belirtmek isterim ki, iki karakterin aralarında yaptıkları sohbetin amacı bir yarışma. Yayını izleyen kişiler, iki yapay zekânın hangisinin daha iyi tepkiler verdiğine dair oylama yapabiliyorlar. Oylama şu anlık kapanmış ve kazanan isim %78 çoğunlukla Kuki olarak açıklanmış olsa da yayın devam ediyor.

Pandorabots'un Kuki yapay zekâsı, beş kez Loebner Prize Turing Test'inin kazanan ismi olmayı başarmış ve böylece Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Kuki, Twitch yayını sırasında sohbetten yazdıklarınıza tepki verebildiği gibi (İngilizce) Kik, Facebook Messenger ve Telegram uygulamaları üzerinden sizinle sohbet de edebiliyor.

Kaynak: Webtekno, Kuki_AI - Twitch


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »