Japon bilim adamlarından duyguları olan çocuk robot



Japon bilim adamlarından duyguları olan çocuk robot

Japonya’da bilim insanları duyguları olan bir çocuk robot geliştirdi. Yüz kaslarına sahip olan NİKOLA adlı robot duygusal olarak iletişim kurabiliyor.  

Japonya’daki RIKEN Guardian Robot Projesi’nden araştırmacılar altı temel duyguyu başarıyla ifade edebilen NİKOLA adlı çocuk robot geliştirdi. NİKOLA adlı çocuk robotun mutluluk, üzüntü, korku, öfke, şaşkınlık ve tiksinti duygularını ifade etmesini sağlayan yüz kaslarına sahip olduğu açıklandı.  Robot tarafından canlandırılan duyguların kalitesi ilk kez test edilerek doğrulandı.

Duygusal Olarak İletişim Kurabiliyor

Çocuk robot, şu anda bir gövdeden yoksun olsa da geliştiricileri yakın gelecekte birçok kullanım alanı bulabileceğini umuyor. Projeyi yöneten Wataru Sato, "Bizimle duygusal olarak iletişim kurabilen Android'ler, yaşlı insanlara bakmak gibi çok çeşitli gerçek yaşam durumlarında faydalı olacak ve insan refahını teşvik edecek." ifadelerini kullandı.


İnsanlar gibi mimik yapabiliyor

Sato, Nikola'nın yüzünde yapay kasların hareketini kontrol eden 29 pnömatik aktüatör ve göz küresi hareketlerini kontrol etmek için kullanılan altı aktüatör olduğunu söylüyor. Bu aktüatörler, hava basıncıyla kontrol ediliyor ve sessiz hareketler sağlıyor. Diğer taraftan bilim insanları, Nikola’yı geliştirirken, Yüz Hareketi Kodlama Sistemi (FACS) adı verilen bir kodlama sistemi kullandı. Bu sayede insansı robot, yanak germe ve dudak büzüştürme gibi ince hareketleri kontrol ederek altı duyguyu canlandırabiliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Teknoloji

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »