Yapay zekâdan cinayet teşebbüsü



Yapay zekâ cinayet işleyebilir mi?

Elon Musk’ında kurucuları arasında yer aldığı yapay zeka firması Open Al’ın ses getiren dil algoritması GPT-3, bu defada bir cinayet girişimine konu oldu. ABD’de yaşayan Lucas Rizotto, yazı ve reçete yazma gibi yetenekleriyle ün kazanan dil algoritması GPT-3’ü kullanarak çocukluğundaki hayali gerçekleştirmek için mikro dalga fırına algoritma ekleyince olanlar oldu. Rizotto, Magnetron adını verdiği mikrodalga fırınına dil algoritmasını ekledikten sonra geçmişlerini anlatan 100 sayfalık bir hatıra yazdı. Anıları mikrodalgaya aktaran Rizotto Magnetron’a bir mikrofon ve hoparlör taktı. Bu şekilde ‘çocukluk arkadaşı’ ile iletişim kurmak isteyen Rizotta’ya Magnetron çocukluk anıları ile ilgili sorular sormaya başladı. Ancak sonrasında işler karıştı.     

Bir fikrim var diyerek kandırdı

Doğal dil gelişimini geliştiren mikrodalga fırın, ani sinir patlamaları ve çıkışlar sergilemeye başladı. YouTuber Rizzotto, neyin yanlış gittiğini anlamadı ve sorunun anılardan kaynaklandığını ve mikrodalga fırının sinir bozukluğu yaşadığını düşündü. Rizzotto'dan bir makinenin ondan yapmasını asla istemeyeceği bir şey istedi. Rizzotto'ya fırının içine girmesini söyledi. Bu teklifi kabul etmiş gibi davranan Rizzotto ise kapağı açıp kapatarak mikrodalga fırının içine girmiş gibi yaptı. Daha sonra Magnetron'a içeride olduğunu söyledi.


Fırın çalışmaya başladı

Magnetron bu sırada kendini açtı. Yani fırın çalışmaya başlayıp ısınarak Rizzotto'yu öldürmeye teşebbüs etti. Rizzotto, bunun nedenini çok merak ettiği için Magnetron'a şu soruyu sordu: "Bunu neden yaptın?" Bunun üzerine Magnetron "Çünkü senin beni incittiğin gibi ben de seni incitmek istedim" cevabını verdi. Hayalî arkadaşıyla son etkileşiminin üzerinden 20 yıl geçtiğinden bahseden Rizzotto, Magnetron'un bu bilgiyi alıp 20 yıldır bırakıldığı şeklinde yorumladığını, o yüzden cinayete teşebbüs ettiğini ifade etti. Rizzotto’yu öldüremediğini anlayan Magnetron, özür dileyip onu terk etmeyeceğine ikna etmeye çalışsa da Magnetron'u kapatmaya karar verdi.

Geçtiğimiz yıl da Amazon’un yapay zeka algoritması Alexa da 10 yaşındaki çocuğu öldürmeye teşebbüs etmişti. Alexa 10 yaşındaki kız çocuğundan yarı takılı bir fişin uçlarına bozuk para ile dokunmasını istemiş durumu fark eden anne bir facianın önüne geçmişti. Komplo teorisi olarak gelebilir ama yapay zeka gelecekte insanlığın sonunu getirir mi? acaba sorusunu sormadan geçemiyoruz.

Kaynak: Ömer Temür/ Türkiye Gazetesi/ Teknoloji


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

2 yorum

yorum
25 Nisan 2022 20:10 ×

İlgin olay. Yapay zeka olayı enteresan bir olay. :)

Cevapla
avatar
deeptone
admin
26 Nisan 2022 22:17 ×

ne tuhaf haber bu yaaa :)

Cevapla
avatar