Beyin çipi yoluyla ilk tweet

 


Beyin çipi yoluyla ilk tweet

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastası bir erkek, teknoloji şirketi Synchron tarafından geliştirilen beyin çipi sayesinde düşünce yoluyla tweet attı. Sonunda bir ilk gerçekleşti.  

Teknolojinin gelişmesi pek çok alanda kolaylık sağlıyor, Synchron isimli beyin implantı geliştiren şirket, felçli bir hastada düşüncelerini metne dökmesini sağlayan çip geliştirdi.

ABD'li Philip O'Keefe isimli 62 yaşındaki felçli hasta, Stentrode beyin bilgisayar arayüzünü kullanarak, Avustralyalı şirket Synchron'un CEO'su Thomas Oxley'in hesabına,  "Tuşa basmaya veya seslere gerek yok. Bu tweet'i sadece düşünerek oluşturdum." şeklinde doğrudan düşüncesini Twitter aracılığıyla başarılı bir şekilde metne döktü.


Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığının henüz bir tedavisi yok ve kasların hareket etmesini sağlayan beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. 

O'Keefe, bu teknolojinin kendisine bağımsızlık kazandırdığını bildiğini ve bunun için pratik yapması gerektiğini söyledi. "Şimdi, sadece bilgisayarda nereye tıklamak istediğimi düşünüyorum ve e-posta gönderebilir, banka da işlem yapabilir, alışveriş de yapabilirim ve şimdi Twitter aracılığıyla dünyaya mesaj gönderebilirim." diyerek kendini ifade etti. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi, Haber Merkezi


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »