Yasal olmayan içerikler nereye şikayet edilir?



Yasal olmayan içerikler nereye şikayet edilir?

  

İnternetin yaygınlaşmasıyla yasal olmayan içeriklerin paylaşımı da artış gösterdi. Bu içeriklerin yaygınlaşmaması için şikayetler büyük önem arz ediyor. Yasal olmayan bir durum ile karşılaştığında pek çok kişi ne yapacağını bilmiyor. Peki yasal olmayan içerikler nereye şikayet edilir?

Eğlenceden sosyal ilişkilere, bilgi paylaşımından bankacılığa kadar uzanan internet kullanımında herkesin karşılaşabileceği yasal olmayan içerikler toplumu, aileyi ve şahısları kapsayabiliyor.

Yasal olmayan içeriklerden rahatsız olanlar, Bilgi Teknolojileri Kurumunun internet sayfasında yer alan "yasal içeriklerin ihbarı" kısmından başvuru yapılabiliyor. Aşağıda verdiğimiz linkten, 5651 sayılı yasanın 8.nci maddesinde yer alan intihara yönlendirme, çocukların istismarı gibi bir çok konuyu kapsıyor. Detaylara bu linkten bakabilirsiniz. (İhbar Web (ihbarweb.org.tr)

Kullanıcılar, internetteki intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını özendirme gibi birçok içerik hakkında inceleme talep edebiliyor.

1,8 Milyon ihbar yapıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun İnternet Bilgi İhbar Merkezi 2007'de faaliyete başladı. Bugüne kadar 9 katalog suç için yaklaşık 1,8 milyon ihbarda bulunuldu. Kullanıcılardan ihbar için kişisel bilgileri talep edilmiyor.

İhbar için belirtilen başlıklardan biri seçildikten sonra bilgi ihbar formu sayfası açılıyor. Bu kısımda yasal olmayan içeriğin bulunduğu internet adresi, karşılaşılan tarih ve içeriğe ilişkin detaylar dolduruluyor.

İhbarlar bir gün içinde sonuçlanıyor

İhbarlar önce teknik ve hukuki değerlendirmeden geçiyor. Ardından yasal olmayan içeriğin tespiti halinde siteye erişim engeli talep ediliyor. İnternet sağlayıcıları kararı en geç 4 saat içinde uyguluyor.

Kaynak: Haber7com, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (btk.gov.tr)


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »