Türkiyede ilk defa lityum pilli elektrikli otobüsler Samsunda kullanılacak

 

        [Fotoğraf: AA]

Türkiye'de ilk defa lityum pilli elektrikli otobüsler Samsun'da kullanılacak

Samsun’da ASELSAN’ın pillerini yapacağı yerli üretim elektrikli otobüsler şehir içi toplu taşımada kullanılacak. Belediye Başkanı Demir, “Lityum pilli elektrikli otobüsü Samsun’da hayata geçirerek toplu ulaşımda değişim başlatıyoruz” dedi.  

  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yürütülen sanayi iş birliği projesinde sona yaklaşıldı. Proje kapsamında egzoz gazını ortadan kaldıran, çevre temizliğine büyük katkı sağlayan, yakıt tasarrufuyla da işletme maliyetini düşüren elektrikli toplu ulaşım sistemine geçilecek.

 

Elektrikli toplu taşıma araçlarının pillerini ASELSAN üretecek.

Alternatif enerji sisteminde lityum pilli elektrikli otobüsleri kullanmak için hazırlıklarını tamamlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, üretilen yerli ve milli araçlardan 10 adet alacak. İki adet şarj istasyonuyla birlikte deneme sürüşleri yıl sonuna kadar tamamlanacak.

 

“Toplu ulaşımda değişim başlatıyoruz”

 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüs seferlerini başlatan ilk şehir olacaklarını söyledi.

 "Türkiye'de ilk defa lityum pilli elektrikli otobüsü Samsun'da hayata geçirerek toplu ulaşımda değişim başlatıyoruz. Alım ihalemiz yakın zamanda yapılacak. Pillerini bize özel tasarımla Aselsan üretecek. On otobüsten 5'ini ilk etapta Çatalçam -Taflan ve Havaalanı arasındaki hattımızda devreye alacağız. Ardından da tüm hatlarımızda kullanacağız."

        [Fotoğraf: AA]

İşletme maliyeti olarak en az, verim olarak en yüksek araçlar kullanılacak”

 

Yeni araçların yakıt tasarrufu ve işletme maliyetleri hakkında da bilgi veren Demir, şunları sözlerine ekledi:

"Çarşamba Havaalanı-Taflan arasında sefer yapacak son teknoloji ürünü elektrikli otobüslerimiz, dizel yakıtlı araçlarımıza göre daha ucuz sefer imkânı sağlayacak. E1 ekspres hattımızı baz alacak olursak mazot yakıtlı bir otobüsün bize günlük maliyeti bin 300 TL ile bin 500 TL arasında değişirken, elektrikli otobüsün günlük maliyeti 90 TL. Güneş enerjisiyle birlikte elektrikli sistemde ise günlük maliyet 15 TL. İşletme maliyeti olarak en az ve en yüksek verimli araçları kullanacağız. Yatırım maliyeti troleybüsten 6 kat, raylı sistemden ise 12 kat daha ucuz, 3 saatte şarj edilebiliyor. Tam şarj edildiğinde 300 kilometre, ideal koşullarda kullanıldıklarında 400 kilometre yol yapabiliyor. Dizel yakıtlı otobüslere göre işletme maliyeti üçte bir oranında daha az. Dolayısıyla bu sistemi diğer hatlarımızda da kullanacağız."

 

Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan ise hızlı şarj olabilen elektrikli otobüs sistemleri ile toplu taşıma araçlarında dönüşüm için önemli bir adım atıldığına işaret etti.

“Metropollerde yaşayan insanların yaşam kalitesini artıracak”

 

Gürkan, elektrikli otobüslerin toplu taşıma sistemine dahil edilmesiyle yakıt tasarrufu elde edilmesini, işletme maliyetlerinin azalmasını, düşük emisyon değerlerine sahip olması nedeniyle hava kirliliğinin azalmasını sağlayacağını vurguladı.

"Elektrikli araçlar sessiz olduğu için kentlerdeki gürültü kirliliği de azalacaktır. Sera gazı emisyonlarının ve gürültü kirliliğinin azaltılması metropollerde yaşayan insanların yaşam kalitesini de artıracaktır. İçerdiği mekanik parçaların daha az olması nedeniyle işletme ve bakım maliyetlerinin uygunluğu da elektrikli otobüsleri daha cazip hale getirmektedir." 

 

Kaynak: AA, TRT Haber


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »