VÜCUT GELİŞTİRMEDE PROTEİN TOZU NASIL KULLANILIR?




Genelde her insan için kaslar önemlidir. Dış görünüş olarak, bazı işlerde çalışmak için, bütün spor dallarında başarı için kaslar ayrı bir önem arz etmektedir. Günümüzde gençler kas yapmak spor salonlarına gitmektedir. Kas yaparken sadece spor yapmak yeterlimidir? Kas yapmak için beslenmede önemlidir. Sağlıklı olan dengeli beslenme ile gerekli proteini alabilmektir.

Gerektiği şekilde beslenemeyen sporcular takviye gıdalar ve suplementler kullanmak durumunda kalmaktadırlar. Suplementler yani protein tozları gıda takviyesi olarak ilk akla gelendir. Protein tozu nedir? Nasıl üretilmektedir? Aslında protein tozu peynir alt suyundan elde edilmektedir. Fabrikalarda yoğunlaştırılmış ve mikro filtrelendirilmiş çeşitli katkı maddeleri ile zenginleştirilmiş olarak hazırlanmaktadır. Bu zenginleştirici maddeler kreatin, amino asitler, glutamin ve benzeri diğer suplamentlerle beraber tatlandırıcılar mevcuttur.

KAS VE PROTEİN TOZU

Vücut geliştirme için, kas yapmak için proteinin ihtiyaç olduğunu bu iş ile uğraşanlar bilir. Dikkat edilmesi gereken protein tozu alınırken abartmamalı, aşırıya kaçmamalıdır. Bu konuda uzmanların düşüncesi protein doğal yoldan yani gıdalardan alınmalı, eksik kalan miktar protein tozu ile tamamlanmalıdır. İnsan sağlığı her şeyin doğal olanı faydalı ise Protein ihtiyacını sırf protein tozu ile  karşılamaya çalışırsak sağlık problemlerinin oluşması olasıdır.

Suplement olarak protein tozu güvenli ve yan etkileri az olsa da, bazı insanların özellikle sindirim sisteminde ortaya çıkabilmektedirler. Bu duruma göre fayda, zarar açısından muhakemesini yaptığımızda, bilinçli kullanılırsa faydalı yönleri ağır basmaktadır. Çünkü kas gelişimi, saç yenilenmesi, tırnak yenilenmesi gibi sayacağımız bir sürü yararları vardır. Yapılan antremanlar sonucu kaslar zarar görmekte, yani parçalanmaktadır.Tamir edilmesi  için protein tozuna içerisinde mevcut olan amino asitlere ihtiyaç duyulmaktadır.Bir sonraki idmanda performans için, kas olarak yenilenip üzerine koyması adına protein gereklidir. İki antreman arasında beslenmenin uygun olması gerektiğini anlıyoruz. Özellikle antreman sonrası vücudun parçalanan kasları yenilemesi için bir miktar karbonhidrat ve proteine ihtiyaç bulunmaktadır.

PROTEİN TOZU, NASIL VE NE ZAMAN KULLANILIR. 
      
Genelde Protein tozu antreman  sonrası kaslarda oluşan parçalanmayı düzeltmek ve yenilemek için kullanılır. Antreman sonrası ihtiyaç duyulan proteinin alınması için protein tozu kullanılmasa bunu hazırlanacak yemekle sağlamak gerekirdi. Bunun yerine bir ölçek protein suplementi  geç kalmadan metabolizma ve kaslara gerekli protein sağlanmış olacaktır. Protein tozunun özelliği kana hızla karışmasıdır. Böyle pratik kullanım olsa da, protein tozunu kullanırken bilinçli olmak çok önemlidir.
 Her hangi bir hastalığı olanın doktor kontrolü ve izniyle kullanmalıdır. Protein  tozu kullanıldığında bol sıvı alınmalıdır. Kullanılan protein tozunda doz aşımı olmamalıdır. Sıvı kullanımının önemi, protein tozunun vücutta fazla kalması baş ağrısına sebep olur. Böbrekler, mide gibi organlarımıza rahatsızlığa yol açacaktır. Bol su alınırsa vücuttan atılacağı için yan etki en aza indirilmiş olacaktır. Bir insan günlük altı ila sekiz bardak su içmelidir. Vücudumuz alınan proteinin baş ağrısı yapmaması için ihtiyaç olan su alınmalıdır. Su cilt, beyin, böbrek gibi organlarımızın sağlığı için çok önemlidir.

Sonuç olarak proteini doğal yollardan dengeli beslenme ile almalıyız. Protein tozu takviye gıda olarak, bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Vücut geliştirme için protein tozu ihtiyaçtır.sporlarda faydalı olacak bir ürün grubudur. Kaliteli, bilinen markaları seçmeye özen göstermeliyiz. 




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »