LIDAR teknolojisi gelecek vadediyor


LIDAR teknolojisi gelecek vadediyor 

Uzaktan algılama yöntemi olarak da bilinen LİDAR teknolojisi, pek çok alanda kullanılıyor. Uzmanlar cep telefonlarına kadar giren önümüzdeki yıllarda kullanım alanının artacağına dikkat çekiyor….     

1960’lı yıllarda havadan deniz altıların tespiti için geliştirilen teknoloji günümüzde tarımda, orman yangınlarında ve farklı pek çok alanda kullanılıyor. Bu teknoloji ile küçük nesneler tespit ediliyor, arazinin ve nesnelerin 3 boyutlu haritası çıkarılıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akınoğlu, Laser Imaging Detection and Ranging (LIDAR) ile ilgili bilgi verdi:

“LIDAR demek aslında ışık ile ilgili, ışığı gönderiyorsunuz bir yere o giden ışık bir objeye bir nesneye çarpıyor. Geri geliyor, geri geldiği zaman onu ölçüyorsunuz. Yeni çıkan cep telefonlarının birçoğunda LIDAR teknolojisi var. Bu teknoloji üç boyutlu görüntüleme yapılabiliyor. 2023 yılına kadar LIDAR’ın yaklaşık dünya pazarının 23 milyar dolar olacağı öngörülüyor.”



Bir yerde kuraklık var mı? Hangi bitki türü azaldı. Hangisi çoğaldı, bitkilerin yapraklarının boyutu ve sağlığı hakkında bile bilgi elde etmek bu teknoloji ile mümkün olacak. Dronlarda kullanılırken ayrıca ekstradan coğrafi alanın modellemesini de LİDAR’lar yapabiliyor. LIDAR teknolojisinin, gelecekte sürücüsüz araçlarda ve akıllı telefonlarda daha fazla kullanılması hedefleniyor.

Kaynak: TRT Haber


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »