Grip ve Soğuk Algınlığından Nasıl Korunulur?

    Yazar: Jülide Türkoğlu


Her mevsim değişiminde,ister istemez ani ısı değişimlerinin sonucu soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar karşımıza çıkmaktadır. Toplu olarak paylaşılan etkinlik alanlarında gribin yayılması bulaşması kolay olmaktadır. Grib ve soğuk algınlığının belitileri bilindiği üzere hapşırma, burun akıntısı, boğazda kaşıntı olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk belirtiler sonrası önemli olan alabileceğimiz önlemleri uygulamaktadır. Bu belirtiler sonrası önlem almaz ise hastalığın vücuda etkileri baş, eklem ağrıları, boğaz ağrıları, öksürük ve ateş eklenerek daha çok sıkıntıya sebep olur.

Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmak İçin alınacak Önlemler

. Ellerimizi Yıkamayı Unutmayalım.

Grip ve Soğuk algınlığında hapşırma v.s gibi durumlardan dolayı ellerimiz önemli olmaktadır.  Virüslerin yayılmasının eller aracılığıyla olduğunu unutmayın. Karşılaştığımız kişilerle ilk temasın yine belirttiğimiz gibi eller olması, ellerimizi sık, sık yıkamamızı gerektirir.

. Her Gün Duş Alınması

Her gün alacağımız duş çok faydalı olacaktır. Alınan duş, üst solunum yollarında kan dolaşımını düzenler. Gribin ve soğuk algınlığının ilk etki alanı burası olduğundan virüslerle savaşta bölgesel güçlenmeyi beraberinde getirir.

. Ayaklara Sıcak Ve Soğuk Su Banyosu Yaptırın.

Akşam eve geldiğinizde yapacağınız işlemlerden birisi de ayaklarınıza sıcak, soğuk su banyosu yaptırın. Vücudumuza faydası ağız ve gırtlak kısmında oluşan mukazanın sıcaklığı artar. Ayaklarımızın ne alakası var diye düşünmeyin.Vücudumuzun ayaklarımız dahil bütün her yerinin sinirler aracılığıyla bağlantısı olduğunu hatırlatalım. Sıcak, soğuk su banyosunda dikkat edilecek en önemli husus bu işlemi soğuk su banyosu ile bitirmeliyiz. Normal zamanda duş aldığınızda çıkarken ayaklarınıza soğuk duş aldırmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

. Egzersiz Yapın Sağlıklı Kalın

Genel anlamda sağlıklı olmak için egzersiz, hayatımızın bir parçası olmalıdır. Yapacağımız egzersizler bize zor gelmeyecek yürüyüş, bisiklete binmek, maddi külfete girmeyeceğimiz basit egzersizler  vücudumuzu dirençli kılacaktır.

. Dengeli beslenin

Dengeli beslenmek sadece grip ve soğuk algınlığı için değil, genel sağlığımız için de gerekli olan bir konudur. Dengeli beslenme vücudumuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Dengeli beslenme ile ilgili yapacağımız  hatırlatma, sebze,  meyve ve hayvansal proteinlerin vücuda olan faydası inkar edilemez.Yoğurt gibi probiyotik açısından kuvvetli olan besinler vücut için çok değerlidir. Bağışıklık sistemine olan etkisi inkar edilemez. Yemeklerinizde sebze, meyvenin yanında et, tavuk, balık ve bunun yanında bakliyatları düzenli olarak tüketmek gereklidir. Hamsi, fakir ve zenginin hem sevdiği fazlaca tüketilen, kolayca bulunan bir balıktır. Kılçığı ile yenilebiliyorsa ciddi bir kalsiyum deposudur. Aynı zamanda fosfor açısından çok kuvvetlidir.

D vitamini ve C vitaminin bağışıklık sistemine etkisi büyüktür. C vitamini soğuk kış günlerinde sofranızda eksik etmeyin. D vitamini yüksek gıdaları da unutmayalım. Ayrıca imkan dahilinde güneşten faydalanarak bu vitamin ihtiyacı giderilmelidir.

Ağız ve Diş Eti Sağlığının Önemi

Ellerden sonra virüslerin üs olarak kullandığı bölge ağzımızdır. Bu yüzden ağız sağlığına, ağız bölgesinin hijyenine dikkat etmememiz gerekmektedir. Dişlerimizi en az günde iki defa fırçalayalım. Dişimizi fırçalarken, dilimizi de fırçalamamız gerektiğini ayrıca hatırlatalım. Soğuk su ile gargara yapmak boğaz bölgesine yerleşen virüsleri temizleyecektir.

. Bedenimize Ve Evimize Fazla Sıcak Gerekli Değil

. Davetsiz misafir diye nitelendirdiğimiz grip ve soğuk algınlığından korunmak için fazla sıcak iyi gelmez. Kalın giysiler yerine kat, kat giyinmek daha mantıklıdır. Ani sıcaklık değişiminde gerekirse üzerimizdekini çıkartma imkanımız olsun. Kalın giyindiğimiz de öyle bir imkanımız olmaz. Ayaklarımızı sıcak tutmalıyız. Su geçirmez ve sağlam ayakkabılar giymelidir.

. Evlerinizi aşırı sıcak tutmayın. Uygun seviyede sıcaklık tercih edilmelidir. Çünkü aşırı sıcaktan başka ortama çıkmak hastalığa sebep olacaktır.Ayrıca evinizi sık sık havalandırmaya özen gösterin. Bulunulan ortam toplu kullanım alanı ise, okul, iş yeri gibi yerlerin  havalandırılması yapılmalıdır.

Grip İçin Bağışıklık Sistemi

Grip ve Soğuk algınlığından nasıl korunulur? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Netice olarak soğuk algınlığı ve grip basit görünse de ortalama 200-250 çeşit virüs vardır. Basit görünsede ne yazık ki çok can almıştır. Grip ve soğuk algınlığına karşı yapılacakları özetlersek ağız, el hijyeni ve bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gereklidir. Çünkü grip ve soğuk algınlığı zayıf olan bağışıklık sistemini sever        
      


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »