Melisa Çayı nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?

  Yazar: Jülide Türkoğlu

  

Çay dediğimizde genelde bizim için her gün evlerimizde demlediğimiz siyah çay aklımıza gelir. Bunu çağrıştırması da normaldir. Çünkü insanın bildiği şey aklına gelir. Bilmediği bir bitki ve varlık hakkında fikir yürütemeyiz. Siyah çayın dışında bu makalemizde melisa çayını tanıtmaya çalışacağız. Halk arasında farklı isimlerle de telafuz edilmektedir. Limon melisa, kovan otu, oğul otu isimleri farklı bölgelere göre kullanılan melisa çok değerli bir bitkidir.

Melisa Çayının Faydaları

. Melisa çayının faydalarından bahsedecek olursak ilk aklımıza gelen sinirleri yatıştırır, stresi giderir.

Mideye çok iyi gelir, hazımsızlık, kolik, şişkinlik, gaz gibi sindirim sisteminin genel problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

 . Şifa kaynağı her derde deva melisa çayı baş ağrısına iyi gelir.

 . Son dönemlerde yapılan araştırmalarda da kanıtlanmış olup melisa yapraklarının antiviral ve antibakteriyel özellik taşıması nedeniyle hastalıkları önler.

. Bilmediğimiz bir başka özelliği de beyine iyi geldiği algılamayı güçlendirdiği ve öğrenmeyi artırır.

. Bayanların sıkıntılı geçen adet sancılarına iyi gelmesi özelliği yanında adet düzensizlikleri ve hormon dengesini düzenlemede de etkilidir.

. Melisa çayının içeriğinde bulunan yağlar, madensel tuzlar orta yaş üzeri bayanlar için özellikle önereceğimiz ince kırışıklıkları gidermesidir. Yaşlanmayı geciktirerek, cildi de güneş ışınlarına karşı koruması artı bir özelliktir.
  
. Çağımızın hastalığı, son zamanlarda adını çok duyduğumuz Alzheimer hastalığı için birebirdir.

. Melisa çayında etkin maddelerin yanında vitamin ve mineraller yönünden zengindir. Yorgunluğa iyi gelerek dinçlik ve zindelik verir.

. Melisa çayının doğal sakinleştirici özelliğinden dolayı öfke kontrolü zayıf olanlara yatmadan önce bir bardak melisa çayı tüketmelerini öneriyoruz.

. Melisa çayı kilo vereceklerin kullanacağı güzel bir yardımcıdır. Çünkü tok tutar.

Melisa Çayının Zararları nelerdir?

Melisa çayı nedir? Faydaları ve zararları nelerdir. Konu başlığımızdan anlaşıldığı üzere şimdi de zararlarını anlatıp melisa çayının demlenmesi, hazırlanmasını anlatalım:

 . Melisa çayının içeriğinde bulunan etkin maddeler alerjiye sebep olup ciltte döküntü, şişme, kızarma gibi yan etkiler görülebilir. Aşırı tüketim sonucu da bu durum olabilir. Ya da kullanım durumunda böyle bir etki görüldüğünde hemen kullanımını bırakmak lazımdır.

Kullandığınız ilaç varsa doktorunuza danışmadan melisa çayını kullanmayın. İlaç etkileşimi olabilir. Ayrıca Glikom hastaları kesinlikle doktoruna danışmalılar.

. Doktoruna danışmadan melisa çayı içmemesi gerekenler: karaciğer iltihabı olanlar, mide, on iki parmak bağırsağı ülseri olanlar

. Melisa çayı faydalarında baş ağrısına iyi geldiği gibi ne yazık ki bazı kimselerde de baş ağrısına sebep olduğu tespit edilmiştir.

. Önemli bir hatırlatmada bulunalım. Ameliyat olacaklar yaklaşık iki hafta önce melisa çayı içmeyi bıraksınlar. Sebebi ilaç etkileşim riskini ortadan kaldırmak içindir.

Melisa Çayı Nasıl Yapılır?

 Bir bardak suyu ölçü olarak kullanın. Cezveye döküp kaynatın. Kaynama işlemi bitince ocağı kapatın. Bir tatlı kaşığı melisa otu yeterli olacaktır. 4-5 demlenmeye bırakıp sonra için. dakika Daha çok atarsam daha etkili olur diye düşünmeyin. Daha önceki yazılarımızda hep belirtiyoruz. Aşırıya kaçmadan, orta yol yani normal tüketim her zaman faydalı olacaktır. Şifa olması dileğiyle

  
                                                                                                                        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »