Ormanları neden korumalıyız? Ve faydaları

     Yazar: Hamza Aslan



Tarihteki kavimler göçünün nedenlerinden biri bitki örtüsünün değişmesi ve kuraklıktır. Kesilen ağacın yerine yenisi dikilmez ise çıplak alanlar, bozulmuş ormanlar ile karşı, karşıya kalınmaktadır. Bu gün bile toplum olarak bilinçli değiliz, çünkü yıllarca zorla büyütülmüş, emek verilmiş ormanlar, otlak için ya da tarla yapmak için yakılmaktadır. Piknik yapılması, sigara içilmesi yasak olan yerlerde yapılan faaliyetler akciğerlerimizin yanmasına sebep olmaktadır.
   
Ormanın faydaları:

.Ormanlar yağmur yağmasını sağlar. Su döngüsünde önemli bir yeri vardır.
. Ormanlar sanki akciğerlerimiz gibi havayı temizler.
. Ormanlarımız sayesinde toprak kayması önlenir.
. Evlerimizde kullandığımız mobilya, mutfağımız da kullandığımız alet ve araçların bir kısmını ormanlardan elde ederiz.
. Kağıt, ilaç, boya sanayin de kullanılan malzemelerin hammaddeleri de ormandan elde edilir.
. Birçok kuş türünün ve vahşi hayvanın barınağı evi olan bölgedir.
. Savaş zamanlarında birlikleri, silahları, araçları gizlemek için kullanılır.
. Ormanlarımız dinleneceğimiz, yeşiliyle, güzelliğiyle ülkemizin de bereketidir.
Daha sayacağımız birçok yararı vardır. Bu kadar açıklama ormanları neden korumalıyız? Ve faydalarına bir yanıt olmuştur. Önemli olan elimizde olan değerin kıymetini bilip öncelikle mevcudu korumak lazımdır. Orman ve yeşil çevre bilincini çocuklarımıza ilköğretimden itibaren vermeliyiz. Devletimizin orman konusundaki politikası yeşil alanı artırmak olduğundan bu konuda tam destek vermektedir. Öğrencilerimize ağaç dikme kampanyaları düzenlemek gereklidir. Tema vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarına fidan dikme konusunda maddi ve manevi destek vermeliyiz.

Orman Haftası


Yukarıdaki yapacağımız faaliyetler ormanı, yeşil alanı nasıl artıracağımızı anlattık. Dikilen fidanları, ormanları korumak her Türk vatandaşının görevidir. Bu nedenle ormanlık alanda fidanlara zarar verecek keçi gibi hayvanları sokmamalıyız. Ormanda ateş yakmayın, Piknik yapın, ama mangal yakmayın. Ormanda kuru ağaçlar dışında ağaç kesmeyin.



Türkiye’de 21-26 Mart günleri “Orman Haftası” olarak kutlanır. Okullarımızda düzenlenen etkinlikler  bilinçlenme açısından yerindedir. Bilinçlenme ülkemiz için, geleceğimiz için, çok önemlidir. Çünkü orman bir şahısın, kişinin değil, milletin, devletin malıdır. Yani milli servettir. Ormana zarar vermek, izinsiz ağaç kesmek, sökmek hangi amaçla olursa olsun gizli kesim yapmak vatana ihanettir. Bir atasözü vardır ” Babalar, evlatları için yaşar.” Çocuklarımıza güzel bir vatan, bereketli topraklar bırakacaksak ormanlarımızı koruyalım.              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »