Ayla Filmi Analiz- Eleştiri-Yorum

  Yazar:Kemal Güneş





Yönetmen: Can Ulkay
Oyuncular: Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu, Lee kyung jin,Kim seol,  Murat Yıldırım, Ali Atay, Taner Birsel
Senaryo: Yiğit Güralp
Yapımcı: Mustafa Uslu

 Ayla filmi ailece gittiğimiz, seyrederken göz yaşlarımızı tutamadığımız ama büyük keyif aldığımız bir film olmuştur. Daha önce Yıldız Eryıldız kardeşim Ayla’yı bir makalesinde bu sitede anlatmıştı. Hikaye’yi bilerek gitmeme rağmen bir sonra ki sahnede olacak olanı düşünme gibi bir duruma girmedim. Çünkü konu bağlantısı çok iyi kurgulanmış, hikaye de akıcılık ve bütünlük sağlanmış.Film kilyosta çekilmiş, film platosu da iyi kurgulanmış, seyrederken sırıtan ya da insanın gözüne çarpan bir yanlışlık görmedik.

Düşük bütçeli, konusu incir çekirdeğini doldurmayan Türk filmlerini düşünürsek, konusu ile aksiyon sahnelerindeki görsel efektleri ile Ayla filmi bizden tam not aldı. Oskar’a aday gösterilmeyi hak ettiğini düşünüyorum. Necip Türk milletinin Yüce dinimizden aldığı hasletleri ile korede bile olsa gördüğü yetime sahip çıkması genetiğine şifrelenmiş özelliğini bu film ile gösterilmiş bulunmaktadır.

Beni filmde etkileyen sahnelerden birisi Türkiyeden, Koreye gemi ile yapılan intikal sırasında karıncalardan sıkıntısı olan Üsteğmen Mesut, Astsubay süleymandan mazot ister. Mazotu bulabileceğini ama ne için lazım olduğunu sorunca, karıncalar için dediğinde, onlarda can der kıyamaz. Karıncalara şeker vermeyi teklif eder. Üsteğmen Mesut’un sözü düşündürücüdür:”Karıncayı öldürmeye kıyamayan savaşa gidiyor.”  

Aziz milletimizin merhameti, hoş görüsü, kahramanlığı, yetimlere ilgisiz kalamadığı bu filmde çok güzel anlatılmıştır. Ayla’yı bıraktıkları Ankara Okulunun yetimler için,savaş şartlarında kurulması bile çok şeyi ifade etmektedir. Filmin diğer bir özelliği Türk Silahlı Kuvvetlerinin bel kemiği olan Astsubayların ana karakter olduğu çekilen nadir filmlerden olmasıdır. Filme gitmeyenler için söyleyeceğimiz ailece gidip seyredebilecekleri bir film, milletleri farklı olsa bile iki insanın birbirini baba-kız olarak nasıl sevebileceğini anlatan sıcacık bir sevgi hikayesidir. Şiddetle bu filme gitmenizi tavsiye ediyorum.  



  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »