Bad Rabbit Fidye Virüsü Nedir?

  Yazar: İbrahim Öztürk



BadRabbit Fidye Virüsü Nedir? Bu konuda yaşanan mağduriyetler üzerine BadRabbit Fidye Virüsünü mercek altına aldık. Fidye virüsü denmesinin nedeni bilgisayarınızdan ele geçirilen veriler için fidye istenmesidir. Bu virüs kötü niyetli siyah hackerler tarafından kullanılmaktadır.En çok etkilenen ülkeler sırasıyla: Rusya, Ukrayna, Türkiye, Japonya ve Bulgaristan gibi ülkelerdir. Bad Rabbit isimli bu virüs, ulaşım hizmetlerini tehdit etmektedir. Ukraynada  bu virüsten yakın zamanda nasibini almıştır. Bir havaalanında sistem kilitlenmiştir. Rusya da ise BadRabbit virüsü ülke genelinde etkili olmuş çok kişiyi etkilemiş ayrıca akıl almaz bir şekilde iki büyük haber ajansının bilgisayarlarını da kilitlemiştir.

Bad Rabbit Virüsünün Bilgisayara Etkileri

BadRabbit virüsü hakkında büyük antivirüs şirketleri araştırma yapmaktadır. Eset, kaspersky laboratuarlarında çözüm için harıl harıl çalışıyorlar.ABD’de bu virüs etkili olmasada ABD iç Güvenlik Bakanlığı yaptığı açıklamada : “Bad Rabbit fidye virüsü bilgisayarınıza girdiği anda sistemi kilitleyecek ve sizden fidye isteyecektir. Dikkat edin, virüs bulaştığı takdirde ABD Federal Araştırma Bürosuna bildirin” şeklinde uyarıda bulunmuştur.

Bad Rabbit Fidye Virüsü ve Diğer Fidye Virüsleri

Daha önce yine değişik şekil ve isimlerde fidye virüsleri vardı. Bunlardan bahsedecek olursak, geçtiğimiz mayıs ayında WannaCry adlı fidye virüsü ele geçirdiği bilgisayarlardan ödemeyi bitcoin yani sanal para olarak istiyordu. Bu virüs bazı fabrika ve hastaneleri etkilemiş sıkıntıya sebep olmuştur. Antivirüs siber güvenlik şirketlerinden birisi olan ESET, Bad Rabbit virüsü ile Petya virüsünün birbirine benzediği, geçtiğimiz haziran ayında da Petya virüsü bütün dünyayı kasıp kavurmuştu. Bir sürü kurum ve kuruluşu etkilemişti. İki virüsde bulaştığı sistemde, ağda SMB denen bir yöntemle yayılıyor. Ancak Bad Rabbit virüsü, Petya virüsüne göre daha etkili,güçlüdür.
Bad Rabbit virüsü ağına düşürdüğü kurbanlarından fidyeyi bitcoin veya 288 dolar olarak istiyor. Neden 288 dolar olarak sınırlama getiriyorlar. Onu da bilmiyoruz. Kabul ettiğiniz takdirde başka bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Ancak burada da 41 saatlik süre veriliyor. Hatta süre sonunda ödemezseniz ücret artar diyerek tehdit ediyor. Uzmanların söylediklerine kulak verelim:”Ücreti sakın ödemeyin, çünkü verilerin iade garantisi yok”

Nasıl Korunuruz?

En önemli konu bu virüsten nasıl korunurum. Bad Rabbit virüsü nedir? Bu sorunun cevabı kafamızda şekillenmiştir. Korunma şeklini bakalım: Virüsten korunmak aslında birazda kullanıcıya bağlıdır. Mutlaka bilgisayarınızı güncel tutun. Bilmediğiniz, güvenilir olmayan bir siteden program indirip kurmayın. Sahte bir Adobe flash yazılımı ile sisteme bulaşıyor. Bu yazılımı indirip kurduysanız size söylenecek tek bir cümle var “Geçmiş olsun” Yinede sizi ümitsizliğe sevk etmeyelim. Virüs bulaştı ise yapacağınız : C:/Windows/infpub.dat  ile   C:/Windows/cscc.dat dosyalarını engellemelisiniz.İkinci yapacağınız virüsün yayılmasını önlemek için VMI servisini de kapatmalısınız. Bu virüs tehlikesine karşı verilerinizi gün sonu internet bağlantısı olmayan bir bilgisayara yedeklemeniz en doğru davranış olacaktır.  
 


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »