PC MAVİ EKRAN HATASI NEDEN OLUR?

   Yazar:İbrahim Öztürk





Bilgisayarlarımızda belki de hemen, hemen hepimizin başına mavi ekran hatası gelmiştir. Mavi ekran hatası gelirse ne yapılması gerektiğine dair, klavuz niteliğinde yol gösterici bir makale yazmaya çalıştık. İngilizce tabirle Blue Screen Error yani mavi ekran hatası neden olur. Pc mavi ekran hatasının olma nedeni, kaynağını göstermez. Hataya sebep olan malzeme, hata sebebini bulmak için aşağıda anlatacağımız maddeleri uygulayalım

YAPILACAKLAR

Sorunu tanımlamak

1    Bilgisayarınızda mavi ekran hatası ne zaman oldu. Hata vermeden önce bilgisayarınızda herhangi bir değişiklik yaptınız mı? Mavi ekran hataları genellikle yapılan değişiklik, ya da bir güncelleme sonucu oluşabilir. Yani sistem bütünlüğünü bozan bir durum olabilir. Bu antivirüs ya da Firewall türü yazılım bile olabilir. Bilgisayarınıza yeni bir parça, donanım taktınız mı? Sebep en son takılan donanımdan kaynaklanabilir.

2    Pc’nin iç donanım kısmı kontrol edilmeli: İç donanımda kablolarda temassızlık, zayıf bağlantı mavi ekran hatası verdirebilir. Önce sakin olun, panik yapmayın. Kasayı açıp kabloları tek, tek kontrol edin. Bilgisayar dizüstü olursa bu biraz zor olur. RAM Kontrol edin. Gerekirse çıkartın. Normal bir silgi ile RAM in temas noktaları silinmelidir. Çoğunlukla tecrübi olarak bildiğimiz mavi ekran hatalarına RAM sebep olur. Birden fazla olduğundan söküp deneyin. Arızalı RAM var ise ortaya çıkacaktır.

3    Isı durumunu kontrol edin: Kasadaki bütün fanların çalışma durumlarına bakınız. Fanlardan özellikle işlemci CPU, ekran kartı VGA fanının çalışması kontrol edilmeli
4    HDD’nizi yani sabit diski kontrol edin: Sabit disk kontrolunu yazacağımız komut dizinini uygulayarak yapabilirsiniz. Başlat>çalıştır>chkdsk/r yazıp enterleyin. Yazılan komut ile windows’un hata giderme ve test yazılımı çalıştırılmış olur.

5    Mavi ekran hatası hala geçmedi ise donanımı söküp takabiliyorsanız. Ana kart üstündeki malzemeleri yani parçaları tek, tek sökerek deneyin.

6     Mavi ekran hatasını yakalamak için şu komut dizinini uygulayın. Denetim masası> Sistem>Gelişmiş sistem ayarları>gelişmiş>başlangıç ve kurtarmanın hemen altındaki ayarları tıkla. Sistem hatası altındaki “otomatik olarak yeniden başlat” işaretini kaldırın. Bu işlem sonucu hata verdiğinde yeniden başlatma olmayacağından hata raporu ekrana çıkacaktır. Hataya neden olan dosya veya hata raporu neyse not alın.  

Mavi Ekran Hatasının Çözümü

1    Tanımlamayı yapmaya çalıştık. Pc mavi ekran hatası neden olur? Sorusunu çözmek için harekete geçelim. Bilgisayarınız başlatın ve sürekli f8 tuşuna basın. Açılış menüsünü yakalayın. Güvenli moda açmayı dene.

2      Mavi ekran hatasına virüslerin sebep olduğunu biliyor musunuz? Güncel bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı taratın.

3     Mavi ekran sürücü yüklemesinden sonra olduysa, yüklediğiniz sürücüyü kaldırın.

4     Mavi ekran bir güncelleme sonrası olmuşsa, o tarihteki güncellemeleri kaldır. Denetim masası>program Ekle-kaldır dan yapabilirsiniz.

 Sabit diskte hataya sebep olur. Disk alanını kontrol ederek gereksiz programları silerek yer açın. Ayrıca sistem bileşenlerinin güncellenmesi de önemlidir. Sistem bileşenleri: ekran kartı, anakart, ses kartı, ağ kartının driverlerini güncelle

2     Windows’un güncel olmaması da bug’a sebep olur. Dolayısıyla mavi ekran hatası alınır. Mutlaka güncelleyin. Bug yazılımdan kaynaklanan bir sistem hatasıdır.
3     Yukarıda anlattığımız aşamaları uygulamanıza rağmen mavi ekran hatası devam ediyorsa yapılacak son seçenek Windows’u tekrar yükleyip kurunuz.   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »