DERS ÇALIŞMA PROGRAMI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

 Yazar: Ahmet Yıldızhan




Genelde öğrenciler ders  çalışma  programını kendileri hazırlamayı sevmezler. Başkasının yaptığı programda, uygulamada  hatalara sebep  olmaktadır. Ders çalışma programlarını rehber öğretmenler hazırlar.Ama öğrencinin durumunu bilmediğinden, her şeyi pozitif düşünüp hazırlamış olduğundan, ders çalışma programı hiçbir zaman uygulanamıyor.  Biz bu makalede ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Bu konuyu irdeleyeceğiz.

İyi Bir ders çalışma programı nasıl hazırlanır ?
Bu konuda öğrencilere danışmalık yapacağız. Program yapılırken önemli olan maddeleri belirteceğiz. Ders programının illa ki bir şekli olmak zorunda değildir.Önemli olan program yapıldıktan sonra uygulayabilmektir. Program yapılmadan önce öğrenci kendi durumuna göre; hangi saatte verimli ders çalışabiliyor, yemek saatleri, spor etkinlikleri, uyku saatleri göz önüne alarak hazırlamalıdır. Bunları önce not edin. Sonra haftaya yayın. Kalan zamanı haftalık ders çalışma programı olarak planlayalım. Burada başarı için yapılması gerekli iki noktayı belirtelim. Ders programlarında o günkü derslerin tekrarı, bir sonraki günün derslerine göz atılmasını mutlaka  koyalım. O gün programda yapılan ön çalışma, öğretmenin derste anlatması, devamında yapılacak tekrarda düşünülürse üç defa tekrar edilmiş olacaktır.

Ders Programını Saatlendirin

Ders programını saatlendirin, yani çalışacağınız derse süre koyun. Ders durumuna göre süreyi esnek olarak uygulayabilirsiniz. Programda öncelik zorlandığınız ders olmalıdır. Öğrenciler bundan kaçarlar. Ama zor olanla yüzleşmekten kaçınmayın. Kaçmak yerine çözüm bulmak önemlidir. Gerekirse okulun açtığı kurslarla veya o derste iyi olan arkadaşınızla bu açığı kapatabilirsiniz. Yardımcı kaynaklarda göz ardı edilmemelidir. Dünyanın en iyi programı bile olsa sihirli değnek değil yani büyüklerimizin deyimi ile keramet programda değil görev öğrencinin , azmi ve sabrı olmazsa başarı beklemeyin.

Dikkat Edilecek Hususlar

Çalışma programı oluşturulurken bir önemli husus, benzer dersler peş peşe konmamalı, zira kafa karışıklığı, kargaşaya sebep olacaktır. Çalışma süreleri en az yirmi dakika en fazla kırk dakika olmalıdır. Bazı dersler yazarak çalışılır. Örnek verecek olursak matematik dersi yazarak çalışılmalıdır. Programın başarısında ders çalışma tekniğide önemlidir. Ders aralarında dinlenme on dakika olmalıdır. Dinlenmenin anlamı aynı zamanda bilgilerin sindirilmesidir. Uyku düzeniniz olsun. Gece uykusunun yerini  gündüz uykusu tutmaz. Öğrenme ve sindirme uykuda da devam eder. Uykuda vücudumuzun salgıladığı bazı hormonlar kansere karşı ve diğer bir çok hastalığa karşı bizi korur. Spor aktivitelerine, sosyal aktivitelere de abartmadan zaman ayırmalıyız ki; stresden uzak kalabilelim. Daha önce yazdığımız bilgisayar oyunları ve internet bağımlılığı ile ilgili yazımızı okursanız, oyun bağımlılığının sonucu  kesinlikle başarısızlıktır. Bu yüzden internet ve bilgisayardan ödev, bilgi, araştırma amaçlı yani amacına uygun kullanmalıyız.Hafta sonları sadece bir saat bilgisayar oyunu kontrollü bir şekilde oynanabilinir. Başarı, biraz emeği, biraz fedakarlığı,biraz sabrı ve azimli olmayı gerektirir. Tüm öğrencilerimize ve sınava hazırlanan arkadaşlarımıza,kardeşlerimize başarılar diliyoruz.



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »