KIŞ LASTİĞİ TAKIN YOLLARDA KALMAYIN

    Yazar: Hamza Aslan

   KIŞ  LASTİĞİ TAKIN YOLLARDA KALMAYIN


   İnsanlar yazın giydiği ayakkabıyı, kışın giyemez. Giyersek ayaklarımız üşür, yağmurlu havalarda ıslanır. Bu durumu araçlar için düşünürsek emniyetimiz için kışın kış lastiği kullanılmalıdır. Şehirler arası yolculuk yapan tüm araçlar 1 Aralık ile 1 nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu vardır. Takmayanlara cezai işlem uygulanacaktır.(Şu an itibari ile uygulanacak ceza 715tl’dir) Nerden çıktı bu kış lastiği, önceden yaz, kış aynı lastiği kullanıyorduk. Böyle düşünenlere: Kış lastiği takın, yollarda kalmayın, diyoruz. Bu uygulama can güvenliğimiz ve görünmez kazaların önüne geçmek, iyi bir trafik akışı için yasa ile zorunlu hale getirilmiştir.

Kışın Kış Lastiği Gerekli mi?

Bu soruyu çoğu kişinin soracağını düşündüğümüz gibi, bazı insanlara külfet olarak görünebilir. Aslında kış lastiği, yol emniyeti ve güvenliğimizi ilgilendirdiğini bilmeliyiz. Araç lastikleri üretim aşamasında kullanılacak yol durumu, sıcaklık, soğukluk durumu gibi faktörler göz önüne alınarak üretim yapılır. Lastiklerin üretim amaçlarına göre yol tutuşları, çekiş özellikleri değişir. Örneklersek: asfalt yollarda hız yapan ona göre yapılan lastik, toprak ve kum zeminde çekişini kaybeder. Kış lastikleri özellikle soğuk havada hayati önem taşır. Kuru ve asfalt zemin için tasarlanan veya dört mevsim olarak adlandırılan modellerdeki lastikler karlı ve soğuk kış günlerinde güvenlik açısından uygun değildir.

Kış lastiği mi? Zincir mi?

Araçların karlı havalarda kar zinciri bulundurma zorunluluğu vardır. Kış lastiği varken zincire gerek var mıdır? İkisi de birbirinden farklıdır. Aşırı buzlanma var ise çok fazla kar yağmış ise mutlaka zincir takılır. Zincir takıldıktan sonra aracın seyir hali 30 km altında olmalıdır. Kuru zeminde kesinlikle takılmaz. Kış lastiği düşük sıcaklıklarda yol tutuşu çok iyidir. Kış lastiği şehir içinde yol şartlarına göre, iniş, çıkışlarda soğuk zeminde ilerlemesi, fren mesafesini kontrol altına alır. Çok aşırı buzlanma, çok fazla karlı hava dışında kış lastiği işinizi görür. Ancak nasıl olsa kış lastiğini taktırdım. Zincire gerek yok demeyin. Zincirinizi de eksik etmeyin.

Yaz Lastiği Kışın Güvenli Olur mu?

Lastik üreticileri üretim aşamasında yol şartlarını da göz önüne alarak farklı özellikte lastikler üretmektedir. Yaz lastiği aracın üzerinde kalsa idare eder mi? Biz anlatalım kararı siz verin. Yaz lastikleri +7 derece ile +40 derece arasında sıcaklıklarda maksimum yola tutunma, viraj, yakıt ekonomisi gibi unsurlarda etkilidir. Kış lastiği ile karşılaştırırsak, kış lastiği üretiminde özel bileşenler kullanılmıştır. Lastiklerin üzerindeki çizgileri bile farklıdır. Kış lastiği +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, kuru ve yağışlı havalarda iyi yer tutma, fren, hakimiyeti ile zor şartlarda bile %80 lere varan güvenli olduğu bağımsız testlerle uygunluğu tespit edilmiştir.

Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kış lastiği alırken öncelikle kendini kanıtlamış, güvenilir markalar arasında seçim yapmak gereklidir. Üzerinde kış lastiği yazması yeterli değildir. Bilinen tanınmış markalar kış lastiği ile ilgili ciddi ar-ge çalışmaları yaptığı, ciddi kauçuk miktarı, yer tutması, testlerini tam yapmaları tercih sebebidir. En önemlisi dikkat etmeniz gereken, uzakdoğudan gelen markasını bilmediğiniz lastikler konusunda hassas olmalısınız. 

Ülkemizde kurumsal olan kendini ispatlamış, güvenilir markalardan seçin. Daha önce ülkemizde kış lastiği takma zorunluluğu sadece ticari araçlar için geçerli idi. Yaşanan kazalar ve üzücü olaylar neticesinde yapılan yasal düzenlemelerle şehirler arası yolculuklarda trafiğe çıkan bütün araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmiştir.1 Aralık ile 1Nisan arasında şehirler arası trafiğe çıkan bütün araçlar kış lastiği kullanma zorunluluğu vardır. Takmayanlara 715 tl cezai işlem uygulanacaktır. Şu an yasa Resmi gazetede yayınlanarak uygulamaya girmiş bulunmaktadır. Son söz olarak diyoruz ki Kış lastiği takın yollarda kalmayın.                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »