YGS-LYS-KPSS PERFORMANSA DAYALI DERS ÇALIŞMA PROGRAMI

 Yazar: Ahmet Yıldızhan



Ygs, lys, kpss türü sınavlarda başarının anahtarı performansa dayalı ders programından geçer. Performansa dayalı dediğimizde anlamamız gereken her gün sınavdaki gibi o miktarda soru çözmemiz anlamına gelır. Bir benzetme yaparsak futbolcular her gün antreman yapar. Antremanın amacı kondüsyonlu olmaktır. Futbolcu antreman sonrası orta şut çalışması yapar. Yıldız futbolcular bile mutlaka çalışırlar. Kondüsyonlu olmak için bunu her gün antreman yapmak zorundadır. Hedefimizi belirleyelim. Zaman planlamasını yapmak için hangi saatte verimli ders çalışıyoruz. Yemek saatleri ve diğer etkinlikleride dahil ederek ders proğramını yapalım. Bu programı kendimiz hazırlamalıyız. Çünkü kendi durumumuzu bizden başka kimse bilemez. Kendi yapacağımız programın uygulanabilirlik yüzdesi daha fazladır.

Kondüsyon Eşittir Soru Çözümü

Bu önemli sınava hazırlanma uygun olan şekli performansa dayalı ders çalışma programı ile hazırlanmaktır. Amaca uygun olarak YGS, LYS, KPSS’ye hazırlananların dikkat edeceği günlük en az yüz soru ile başlamalılar. Kpss ve ygs’ye hazırlananlar limiti zamanla içinde yüzaltmışa yükseltmeliler.Limiti yükseltmenin sebebi sınavda hemen, hemen bu kadar soru çıkacaktır. Her gün sınavdaki kadar veya daha fazla soru çözmeye alışılacağından, sınavda da günlük testimizi çözdüğümüzü düşünürsek, stresde olmayacağından başarı kendiliğinden gelecektir. Yine bir benzetme ile konuyu anlatmaya çalışırsak cisimleri parçalayan yavaş dönen bir makine ile aynı cisimleri parçalayan hızlı dönen bir makinenin performansı aynı değildir. Bu çalışma programı alt seviyeden başlayıp standartımızı artırmayı amaçlıyoruz. Programın püf noktası süreklilik,sabır ve azimdir.Yavaş, yavaş  günlük çözülecek soru miktarı sınava yaklaşıldığında günlük üç yüz dört yüz soru çözdüğümüzü göreceğiz. Girilecek olan Teog, Ygs, Lys,Kpss sınavlarında çıkan soru miktarı bizim için alt limit olacaktır.

Davranış bilimcilerin yaptığı kurbağa deneyini anlatalım ki konu daha iyi anlaşılsın. Bir kurbağayı bir kaba koymuşlar. Kabın içindeki suyun ısısını yavaş, yavaş artırmışlar. Yavaş artışta kurbağa vücut ısısını ayarlar. Isı yavaş arttığından ısı artışını anlayamaz.  Haşlanmaya başladığında iş işten geçmiştir. Yani temel mantık farkında olmadan perfomansımızı  artırmak olacaktır. 

Sınav Mantığı

Sınava hazırlanırken günlük soru çözümünde sadece bir dersten değil, sınavda hangi konu, dersten soru çıkıyorsa ona göre soru çözmek lazımdır. Her gün her dersten soru çözmeliyiz. Sınav mantığı bunu gerektirir. Sınav mantığından uzaklaşmamış oluruz.En önemli konulardan biri günlük limitin altına düşmemek, mazeretimiz ne olursa olsun mutlaka belirlediğimiz programa uymalıyız. Programımızda sabah çözeceğimiz dersin sorularını çözemedi isek akşam çözmeliyiz. Her çözdüğümüz soru miktarını yazmalıyız.  Soru çözümünde püf nokta belirlenen limitin altına düşmeyiniz.Bir ay sabırlı olmalıyız.Bir ay sonra programa uyum sağlayıp çözülen soru miktarının arttığını göreceğiz.

Uyku Düzeni

Bu program uygulanırken çok önemli bir durumu belirtmeden geçemeyeceğiz.Uygulama aşamasında hayatımızı düzen ve disiplin içine almamamız gerekmektedir.Dolayısıyla uykuda düzene girmiş olacaktır. Dinlenmiş zinde bir beyinle yapılacak çalışma daha verimli olacaktır. Ders çalışırken vücudumuzun susuz kalmamasına dikkat etmeliyiz. Diğer bir önerimiz evde bir büyüğünüzü yönetici ilan ediniz. Çözdüğünüz soru miktarının raporunu ona verin. Duyacağınız sorumluluk hissi çalışmanızda sizi motive edecektir. Ne olursa olsun günlük limitini yakala! Tek bir gün bile soru limiti konusunda taviz verme! Başarının arttığını göreceksin. Önemli olan şartları yerine getirmektir. Kendimize inanalım. İnanmak başarmanın yarısıdır. Sevgili öğrenciler gireceğiniz bütün sınavlarda hepinize başarılar diliyorum.


                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »