İlk Yerli Deniz Otomobili Türk Girişimciden




İlk Yerli Deniz Otomobili Türk Girişimciden


Antalya’da yaşayan Türk girişimci Muammer Şahinkaya, jet-ski’ye alternatif olarak Türkiye’nin ilk yerli deniz otomobilini üretti. Şahinkaya’nın Döşemealtı ilçesindeki 180 metrekarelik atölyede ürettiği ve ‘Speyder’ adını verdiği otomobiller, denizde yüksek hızlara çıkabilirken, ülkemizden olduğu kadar yurt dışından da yoğun talebin olduğu bildiriliyor. Jet-ski motorlarının takıldığı Spyder adlı otomobiller, 100 km/sa hıza ulaşabiliyor. Şahinkaya, fiyatları 35 ile 70 bin TL arasında olan deniz otomobillerini sosyal medyada görüp ABD’den bile talep geldiğini açıkladı. 



Deniz otomobilinin özellikle jet-ski’den düşme korkusu olan ileri yaştaki insanlardan ilgi gördüğünü, daha önce yat firmalarında çeşitli projeler üzerine çalışmalar yaptığını ve insanların ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeler üretmeye başladığını söyleyen Şahinkaya, “2015 yılında çalışırken evimin çatısında otomobil üzerine modelleme çalışması yaptım. Sonrasında bir jet-ski motoru bularak bunu otomobile monte ettim” dedi.




Muammer Şahinkaya, 2 yıl önce aracın tüm testlerinin tamamlandığını ve sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kendilerine üretim izni verildiğini belirtti. Ferrari’nin ikonik Spyder modelinden ilham alan deniz otomobili, jet-ski’ye göre daha güvenli bir alternatif olarak öne çıkıyor ve kullanmak isteyenler için kaptan ehliyeti gerekmiyor. Bir aracı 3-4 hafta içinde teslim ettiklerini ifade eden Şahinkaya, “Bugüne kadar 30 otomobil ürettik. Koranavirüs nedeniyle ertelenen 12 siparişimiz var. Müşterilerimiz jet-ski’lerin kabuklarını ise kendilerine iade ediyoruz. Böyle bir üretimde alıcıya otomobil 35 bin TL’ye mal oluyor. Jet-ski’leri yoksa ve anahtar teslim araç istedikleri zaman fiyat 60-70 bin arasında değişiyor” dedi. 




Bu zamana kadar ürettikleri deniz otomobillerine 110 ve 130 beygir olmak üzere 2 çeşit motor taktıklarını söyleyen Şahinkaya, 110 beygir gücünde kara hızıyla 80 km/sa hıza çıkabildiklerini, 130 beygirde ise 100 km/sa hıza ulaştıklarını belirten Şahinkaya, hedeflerinin büyük olduğunu ifade etti. Yerli girişimci ve mucitlere devlet ve millet olarak destek vermek yerinde olacaktır. 


Kaynak: Webtekno,  https://www.haber3.com/foto-galeri/haber/bu-da-yerli-deniz-otomobili-galeri-5516843?page=14         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »