Milli Elektrikli Trenin Testleri Ağustos’ta




Milli Elektrikli Trenin Testleri Ağustos’ta 


Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli tren setinin tasarım ve üretim süreci biterken, 30 Ağustosta yapılacak törenle ray ve yol testleri yapılmaya başlanacak. Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki Türkiye Vagon Sanayisi Anonim Şirketini (TÜVASAŞ) ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Genel Müdür İlhan Kocaarslan’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Milli elektrikli trenin yıl sonunda raylarda hizmet vermeye başlayacağını söyleyen Karaismailoğlu, “Bu yıl içerisinde işletmeye alıp yolcu taşımaya başlayacağız. Proje kapsamında öncelikli olarak altyapıyı kurduk. Trenimizin alüminyum gövde üretim, boyama, kumlama testleri 2019 yılında devreye alındı. Üretilen ilk tren setinin tasarım hızı saatte 176 kilometre, işletme hızı ise 160 kilometre olarak planlandı. Saatte 225 kilometre işletme hızına ulaşabilecek yerli hızlı tren için de çalışmalarımız sürüyor. Ar- Ge’deki genç arkadaşlarımız bu trenimizi bitirdikten sonra yoğun şekilde buna odaklandı” dedi. 




Milli trenin, yerli sanayinin gelişmesinde lokomotif görevi üstlendiğini, trende yolcu güvenliği ve konforunu öncelediklerini dile getiren Karaismailoğlu, beş araçtan oluşan bir setin koltuk kapasitesinin 324 olduğunu aktardı: “Bunların ikisini engelli yolcularımız için ayırdık. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için trenimiz içinde özel bölümler de olacak. Ürettiğimiz setlerde ergonomik yolcu koltukları kullandık. Trenimiz güvenliği sağlayan kontrol ve izleme, otomatik durdurma, tam otomatik iklimlendirme, yangın ihbar, işitsel ve görsel yolcu bilgilendirme ve kamera sistemleriyle donattık. Bünyesinde barındırdığı tüm bu özelliklere rağmen prototip setimiz benzerlerine göre yüzde 20 daha ekonomik oldu. Maliyetleri daha aşağı çekmek için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. 




Demir yollarında milli sanayinin oluşması için çok önemli adımlar attıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Çok daha önemli adımlar atacağız. Demir yolları sektöründe tasarımdan uygulamasına, güvenliğinden konforuna kadar her bir parçası ve süreciyle milli bir tren yapmanın gururunu bütün çalışma arkadaşlarımızla beraber yaşıyoruz. Bu haklı gururu ve mutluluğu milletimizle hep birlikte yaşayacağız. 30 Ağustos’ta burada tören yapıp inşallah ray ve yol testlerini yapmaya başlayacağız. 160 kilometrelik trenimiz bittikten sonra inşallah 225 kilometrelik hızlı tren setlerimiz için arkadaşlarımız büyük özveriyle çalışıyorlar. Çok güzel günlerin arifesindeyiz” dedi. Milli elektrikli trenin testlerinin tamamlanmasından sonra yıl sonunda hizmet vermeye başlayacak. Demir yollarında da milli teknoloji hamlesi devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »