Milli Silahlar ‘Turna’ ile Durdurulamaz Olacak



Milli Silahlar ‘Turna’ ile Durdurulamaz Olacak


Son yıllarda yerli/milli silah ve mühimmatlar konusunda tarihi bir ivme yakalayan Türkiye, üretilen bu sistemlerin hedefi tamamen bulabilmesi için yoğun çaba harcıyor. Savunma sanayi uzmanlarının son derece kritik olarak nitelediği bu alanda ROKETSAN tarafından üretilen  navigasyon sistemi ‘Turna’, özellikleriyle yeni bir döneme işaret ediyor. Savunma sanayi araştırmacısı Kadir Doğan, günümüzde konumlandırma sisteminin muharebe alanının değerli alanlarından biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin de başta ABD, Rusya ve AB ülkeleri olmak üzere bu konuda çalışmalar yapan ülkeler gibi söz konusu teknolojiye hassasiyetle eğildiğini vurguladı. Bu sistemin ‘ataletsel ölçüm birimi’ olarak da adlandırıldığını ve kendi kendine hareket etme kabiliyeti bulunan araçların bu hareketlerini sağlamasındaki en önemli bileşenlerden biri olduğunun altını çizen Doğan, “Bu bileşenler hem otonom araçların yönlendirilmesinde hem de bu araçlar içerisinde bulunan birçok farklı alt sistemin yönlendirilmesinde kullanılabilir. 


       

             [Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan]


Suriye, Irak, Ege, Libya ve iç güvenlik operasyonlarında başarıdan başarıya koşan Türk İHA/SİHA ve TİHA^ları içerisinde de birçok Ataletsel Ölçüm Birimi mevcut. Son olarak ROKETSAN tarafından geliştirilen Turna serisi Ataletsel Ölçüm Birimi ailesi ile gurur kaynağımız olan İHA/SİHA ve TİHA’lar çok daha tehlikeli bir hale bürünecek.”

Özellikle insansız hava araçlarında bu sistemin sıklıkla kullanıldığına işaret eden Kadir Doğan, “Bu gibi bileşenler neredeyse tüm savunma sanayi ürünlerimizde kullanılıyor. Temel görevleri bulunduğu aracın hareketini bir nevi yorumlamak. Şu anda çok sayıda hava aracımız GPS gibi konumlandırma uydularına bağımlı olarak hareket ediyor. Turna ile hava aracının hareketlerinin, GPS gibi konumlandırma sistemlerine bağlı kalmadan uçuş yapabilmesi mümkün hale gelecek. Bu şekilde otonom sistemlerimiz daha da durdurulamaz olacak” dedi. 

            [Roketsan tarafından üretilen Turna navigasyon sistemi] 

ROKETSAN’ın geliştirdiği Turna serisi navigasyon sistemlerinin özellikle insansız hava araçlarında kullanılmasıyla birlikte “GPS desteksiz görev” icrasının da başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğini anlatan savunma sanayi araştırmacısı Kadir Doğan, “Sensör verileri işlenirken ataletsel ölçüm birimlerinde yapılan işlemler sonucu bir miktar kalıcı hata oluşur. Aynı zamanda ataletsel ölçüm biriminin içerisinde yer alan sensörlerin hem çevresel koşullar sebebiyle hem de kendi yapılarından dolayı bir ölçüm aralığı bulunmaktadır.  


Hem dünyadaki muadillerine bakıldığında, hem de şu anda halihazırda İHA ve SİHA’larda kullanılan ürünlere bakıldığı zaman ROKETSAN tarafından geliştirilen Turna serisi Ataletsel Ölçüm Birimi, sabit hata oranının oldukça düşük ve ölçüm aralığının çok hassas olduğu, daha net bir ifadeyle sapma oranının rakiplerine göre çok daha düşük olduğu görülüyor. 


Turna serisi Ataletsel Ölçüm Birimleri, birlikte kullanılacakları diğer bileşenin yardımı ile GPS bağımlılığını ortadan kaldırmakta yardımcı olacak. Özellikle Baykar Savunma’nın GPS’den bağımsız uçuş için çalışmalar yürüttüğü ve Akıncı TİHA’nın bu kabiliyete sahip olmasının hedeflendiği biliniyor” diye ifade etti. Milli silahlar Turna navigasyon sistemi ile durdurulamaz olacak. Milli teknoloji hamlesi ROKETSAN ile devam ediyor.
  
Kaynak: TRT Haber/ Sertaç Aksan                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »