Tünel Açma Makinesi Üretebilen 8 Ülkeden Birisi Türkiye




Tünel Açma Makinesi Üretebilen 8 Ülkeden Birisi Türkiye


Yerli ve milli tünel açma makinesi LALE, Türk mühendisler tarafından tasarlandı. Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden birisi. Tünel açma makineleri “köstebek” olarak adlandırılıyor. E-Berk AŞ’nin ürettiği Türkiye’nin ilk yerli ve milli tünel makinesi 2017 yılında tanıtımı yapıldı. Makine, 3,25 metre çapında, 92 metre boyunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücünde. Makinenin diğer özellikleri ise şöyle: Tork: 534- 981kNm, İtki Kuvveti: 10680kN. Türk mühendisler tarafından tasarlanan makine, TÜBİTAK desteğiyle ortaya çıktı. Kara yolları ve raylı sistemlerin yapımı, havzalar arası su transferleri için bu makinelere ihtiyaç duyuluyor. 



2017 yılında tanıtılan, 2019 yılında üretim bandından indirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle geliştirilen yerli ve milli tünel açma makinesi LALE, “Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi “ ile tünelden çıktı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantıyla katıldı. 


Törene canlı bağlantı ile Vahdettin Köşkünden katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Projenin (Ergene) diğer tünelinin de tamamlanmasıyla Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçireceğiz. 1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak 25 sulama projesinden 24’ü hizmete girdi. Bugün tamamladığımız tünelde, yerli ve milli tünel açma makinemiz LALE var. Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biridir. Rakiplerimizin hepsi de gelişmiş ülkeler. Çapı 3,25 metre olan 12 bin parçalık bu devasa makineyi, Türk mühendisleri tasarladı ve Türk firması üretti. Eğer biz bu makineye geçmişte sahip olsaydık, Bolu Tüneli belki de birkaç yıl içinde tamamlanmış olacaktı” dedi. Türkiye, her alanda milli teknoloji hamlesine hız kesmeden devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »