Dünyanın En Küçük Böcek Robotlarını Ürettiler



Dünyanın En Küçük Böcek Robotlarını Ürettiler


Harvard Üniversitesinden bilim insanları, daha önce Rolls-Royce’un jet motorlarının tamirinde kullanılması için ürettiği mikro robot HAMR’ı daha da küçük hale getirdi. Yapılan çalışmaların sonucunda tasarımı tamamlanan, önceki modelin yarısı büyüklüğünde olan HAMR-JR, böceklerden ilham alınarak yapıldı. Lüks otomobillerin yanı sıra jet motorları üretmesiyle tanınan Rolls-Royce, Harvard Üniversitesinde faaliyet gösteren bir grup bilim insanı ile işbirliği gerçekleştiriyor. Rolls-Royce, bu jet motorlarının tamirinde girilemeyecek kadar küçük yerlerin daha rahat tamir edilebilmesi için araştırmacıların geliştirdiği mikro robotları kullanıyor. 




Harvard Ambulatory Microrobot (HAMR) isimli robotlar tasarımları yapılırken, bilim insanları hamam böceğinden esinlenerek dünyanın en küçük ve hızlı robotlarını yaptılar HAMR mikro robotlar tırmanma yetenekleri ile ön plana çıkıyor.  Ayakları yapışkan olarak tasarlanan robot, ters gidebilme yeteneğine de sahip. Hali hazırda oldukça küçük olan bu robot, bilim insanları tarafından daha da küçük hale getirildi. 




HAMR’ın yarı boyutunda yapılan yeni robot HAMR-JR, önceki modele göre yüzme ve suyun altında yürüme yetenekleriyle öne çıkıyor. Robot hakkında bilgi veren Kaushik Jayaram, “Bu çalışmanın harika kısmı, önceki tasarımda olan hiçbir şeyi değiştirmek zorunda kalmamamız. Bu işleyişin basitçe çeşitli boyutlardaki cihazlara uygulanabileceğini kanıtladık” dedi. Bilim insanları, zaten oldukça küçük bir robotu daha da küçük hale getirerek çalışma hızının ve diğer yeteneklerinin nasıl etkileneceğini görmek istediler. Bu kapsamda HAMR-JR’yi sadece 2,25 cm unluğunda 0,3 gram ağırlığında tasarlayan bilim insanları; benzer ölçekli böceklerin yapısını taklit ederek dört ayaklı robotun hızlı yürüme, zıplama ve sıçrama gibi aktiviteleri gerçekleştirebilmesini sağladılar. 


Jayaram, “Bu ölçekteki robotların çoğu oldukça basit ve sadece emel hareket özellikleri sergiliyor. Boyut için kontrolden ve beceriden ödün vermek zorunda olmadığımızı gösterdik” diye ifade ederken küçük ölçekte bu özelliklerin sürdürülebildiğini söyledi. Bilim insanları, projeyi geçen hafta gerçekleşen Uluslararası Robotik Otomasyon Konferansında sundu. 


Kaynak: webtekno, https://www.engadget.com/harvard-hamr-jr-penny-sized-microrobot-160529162.html              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »