Fenomenlik Tutkusu Neler Yaptırıyor?




Fenomenlik Tutkusu Neler Yaptırıyor?


Sosyal medya hayatın her alanında kullanılırken, yaş sınırı tanımayan bu alanda fenomen olmak isteyenlerin paylaşımları “yok artık bu kadar da olmaz” dedirtiyor. Acaba bu paylaşımları yapanlar, hangi psikoloji ile yapıyor, sonuçlarını düşünüyorlar mı? Fenomenlik tutkusu ile anneannesinin başında yumurta kıran, bebeğini korkutan, tehlikeyi umursamadan şov yapanlar ve benzerleri sınır tanımadan sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyorlar. “Toplum olarak ne zaman buralara geldik” sorusunu insan sormadan edemiyor. Hepsinin altında yatan sebep ise fenomen olma tutkusu. 




Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Dinç, “Öne çıkma, herkesin takdir etmesini isteme, herkesin fark etmesini alkışlamasını isteme gibi, farklı ihtiyaçları söz konusu olur. Ama temel insani ihtiyaçlarımızın gerçek hayatta karşılanamamasından dolayı bir çözüm olarak buldukları bir şeydir sosyal medya” dedi. Fark edilme ve alkışlanma isteğinin yanı sıra sosyal medyaya yeni iş alanı gözüyle bakılıyor. Yorulmadan, çok emek vermeden, kısa yoldan fazla şekilde insanlara ulaşabilecek mecranın sosyal medya algısı oluşturulduğunu belirten Dinç, gerçek hayattaki başarıların emek istediğini, fedakarlık, gayret istediğini söyledi. 




Özellikle çocuk ve gençler fenomen olma rüzgarına daha kolay kapılabiliyor. Uzmanlar, kontrol sağlanamadığında bu durumun hastalığa kadar gidebileceği uyarısı yapıyor. Psikolojik gelişimin, zihinsel gelişimin ve sosyal gelişimin inanılmaz bir şekilde etkilenmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Dinç, “Kötü bir baba, işlevsiz bir anne olması karşılaşacağı bir sonuçtur. Gerçek dünyada var olmaktan keyif alamayan, mutlu olamayan insan olması muhakkak gerçekleşecektir” dedi. 



Sanal dünyada kaybolmamak için sosyal medyanın dikkatli ve bilinçli kullanılması tavsiye ediliyor. Gençlerin ve çocukların gelenek görenekleri, milli ve manevi duyguları bilerek yetişmesi, bu konuda eğitimlerini tam olarak almaları, onları sanal dünyadan daha çok, gerçek dünyada tutacaktır. 

İlgili yazılar:

 https://heybiliro.blogspot.com/2019/02/youtuber-hastalg-diva-sendromu.html#more

https://heybiliro.blogspot.com/2019/08/cocuklar-tik-toktan-korumann-3-adm.html#more


Kaynak: TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »