Yerli Çözüm “Ahtapot” Uzakları Yakın Edecek




Yerli Çözüm “Ahtapot” Uzakları Yakın Edecek


COVİD-19 Salgın sürecinde uzaktan eğitim, şirket toplantıları gibi birçok alanda ihtiyaç olan video konferans  görüşmelerine yerli çözüm olarak “Ahtapot” da eklendi. Antalya’da bir yazılım şirketi, Türk mühendislerince yerli imkanlarla geliştirilen, video konferans uygulamasını kullanıcılarının hizmetine sundu. Salgın ilk çıktığında birçok kurum ve şirket çevrim içi toplantılarla, çeşitli  yurt dışı menşeili video konferans uygulamalarını kullanmaya başladı. Yurt dışı menşeili video konferans uygulamalarının kullanımıyla ilgili veri güvenliği gündeme geldi. Veri güvenliğinin gündeme gelmesiyle bu alandaki açığı kapatmak için harekete geçen şirketlerden birisi Antalya merkezli “Orema” yazılım firması, yerli sermaye ve Türk mühendislerle yürüttüğü çalışmadan sonuç aldı. 


Video konferans uygulaması geliştirmek için bu dönemde çalışmalarına hız veren firma, yerli imkanlarla yazılımı tamamlanan uygulamaya “Ahtapot” adını verdi. Dünyadaki örneklerine uygun olarak uçtan uca şifrelemenin yanında, ekran paylaşımı, takvim uygulamaları ile entegre, mesajlaşma, dosya paylaşımı, görüşme kaydı yapabilme ve 4K görüntü desteği imkanları sağlayan “Ahtapot”, Türkiye merkezli sunucular üzerinden süre ve kişi sınırlaması olmadan bireysel kullanıcılara ücretsiz hizmet veriyor. Video konferans sistemi “Ahtapot”un Android ve İOS işletim sistemleri için mobil uygulamaları da hazırlandı.


Beş kişilik bir ekiple uzun süreli bir Ar-Ge çalışmasının ardından Ahtapot’u kullanıma sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Şirketin Teknoloji Müdürü Sertaç Anadollu, “Yaklaşık bir aydır hizmet veren ‘Ahtapot’un tam sürümünü, bütün farklı mecralardan kullanılabilir halde hizmete açmış bulunuyoruz. Yazılım, test aşamasından itibaren ilgi gördü. Daha hiçbir reklam ve tanıtım yapmadığımız halde şimdiden 30 bin kullanıcıya ulaştık” dedi. 


“Ahtapot” uygulaması ile yüzlerce kişinin aynı oturumda görüşmeye katılma imkanı bulunduğunu söyleyen Sertaç Anadollu, görüşmelerin de süreyle sınırlanmadığı bilgisini verdi. Bireysel kullanıcılara ücretsiz açılan uygulamanın kurum ve özel işletmeler için ücretlendirileceğini belirten Anadollu, “Kullanıcıların bant genişliği müsade ediyorsa, 4K’ya kadar yayın kalitesi sunabiliyoruz. Önümüzdeki haftalarda yazılımımızı bir rekor denemesi ile test etmek istiyoruz. Denememizin tarihini sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağız. Burada hedefimiz aynı anda sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağız. Burada hedefimiz aynı anda 100 bin kişinin üzerinde katılımla bir büyük toplantıyı gerçekleştirmek” dedi. Veri güvenliğinin ön planda olduğu, video konferans görüşmelerinde yerli ve milli “Ahtapot” uzakları yakın edecek.            

Kaynak: AA, TRT Haber                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »