Son Montaj ile İMECE Uzaya Hazırlanıyor


       (Fotoğraflar: AA)


Son Montaj ile İMECE Uzaya Hazırlanıyor


Türkiye’nin uzaydaki gözlerinden birisi olacak olan ilk yerli ve milli yüksek çözünürlükte yer gözlem uydusu İMECE, testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından son üretim aşamasına geçecek. Önümüzdeki yıl uzaya fırlatılması planlanan İMECE uydusunun Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) montaj entegrasyon faaliyetleri, içinde bulunulan salgın hastalık şartlarına rağmen 4 ay gibi kısa bir sürede başarıyla tamamlandı. Proje ile Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü gözlem uydusu geliştirilmesi hedeflendi. TÜBİTAK Uzay’ın yürüttüğü yerli ve milli projelerin son durumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın koordinesinde gerçekleşen toplantıya geniş bir katılım oldu. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü yetkililerince faaliyetlere ilişkin sunum yapıldı. 




Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE’nin üretimindeki son durum değerlendirilerek sonrasında TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezine geçildi. Türkiye’nin ilk yerli ve milli çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE’nin son montajı Sanayi teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapıldı. Bu tarihi anlar çekilen fotoğrafla ölümsüzleştirilirken, son montajın ardından açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 


“Milli Savunma Bakanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda yerli ve milli olarak TÜBİTAK Uzay’ın diğer paydaşlarımızla beraber geliştirdiği İMECE uydusunun ısıl yapısal testlerine başlayacağız. Son montaja Bakan arkadaşlarımızla birlikte bizde eşlik ettik. Uydumuzu İnşallah 2021 yılında başarıyla uzaya fırlatmak istiyoruz. Bunun yanında tasarımından üretimine kadar yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirilen haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’da da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız bizim paydaşımız. İnşallah o haberleşme uydusunu da 2022’de uzaya fırlatacak şekilde geldiğimiz aşamaları arkadaşlarımızdan dinledik” dedi. 




Ocak 2017 tarihinde başlayan İMECE projesi ile Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü İMECE Yer Gözlem Uydusunun geliştirilmesi amaçlandı. Bu projede azami ölçüde yerli ve milli imkanlar kullanıldı. Geliştirilen metre altı kameranın uydu platformunda kullanılmasıyla birlikte Türkiye’nin sivil ve askeri yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının karşılanmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu. Proje kapsamında, yüksek çözünürlüklü Elektro-Optik Kamera’ya ek olarak kritik ekipmanlar, yazılımlar ve ilgili teknolojiler milli imkanlarla geliştiriliyor. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi, İMECE yer gözlem uydusu ile devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »