Türk SİHA’ları “BOZOK” ile Dengeleri Değiştirecek


        (Fotoğraflar: AA)


Türk SİHA’ları “BOZOK” ile Dengeleri Değiştirecek


Suriye başta olmak üzere görev yaptıkları yerlerde gerek yurt dışında gerek yurt içindeki güvenlik operasyonlarında sergiledikleri performansla ‘oyun değiştirici’ kabul edilen Türk SİHA’ları yerli ve milli mühimmat Bozok ile gücüne güç katmanın hazırlığında. Bu yıl sonunda seri üretime hazır hale gelecek olan 10 km menzilli, envantere girecek olan lazer güdümlü insansız hava aracı mühimmatı Bozok için de heyecanlı bekleyiş sürüyor. Savunma sanayi araştırmacısı Anıl Şahin, Bozok’un fazlar halinde üretilecek çok önemli bir mühimmat olduğunu belirterek, ilk etapta hizmete alınacak Bozok-Faz 1’in Türkiye’nin havadaki gücüne güç katacağını söyledi. 


ANKA ve Bayraktar TB2’lerin mevcut durumda ROKETSAN üretimi MAM-L ile MAM-C mühimmatlarını kullandığını hatırlatan Şahin, “Kabaca tarif etmek gerekirse; MAM-L, 22,5 kilogram ağırlığa sahip ve L-UMTAS füzesi üzerinden geliştirildi. MAM-C ise 6,5 kilogram ağırlığa sahip ve CİRİT füzesi üzerinden geliştirildi. Bu mühimmatlar yaklaşık 8 kilometre menzile sahip” dedi. Savaş ortamının doğası gereği SİHA’ların farklı hedeflerle çeşitli şartlarda karşılaştığını anlatan Şahin, 


“Bazen öyle oluyor ki; MAM-L atılsa fazla etki üretiyor, MAM-C atılsa istenenden az etki oluşturuyor. İşte TÜBİTAK- SAGE, menzili 8 kilometre olan bu iki füzenin yanı sıra bir ara çözüm olarak Bozok- Faz 1’i geliştirdi. Bozok –Faz 1; 120 milimetre çapa, 16 kilogram ağırlığa, 0,8 metre uzunluğa sahip. En çok merak edilen konulardan biri menzil idi. Bozok- Faz 1’in menzili 10 kilometre olacağını söyleyebiliriz. Bozok ayrıca orta safhada taktik ataletsel güdüme, son safhada ise lazer güdüme sahip olacak” dedi.



Bozok- Faz 1’in nasıl bir harp başlığı taşıyacağını anlatan Şahin, “Bozok- Faz 1’in en önemli özelliklerinden bir tanesi de harp başlığı. TÜBİTAK- SAGE, Bozok mühimmat ailesinden tungsten çoklu parçacıklı özel bir harp başlığı kullanacak. Bu harp başlığı sayesinde Bozok- Faz 1 özellikle anti- personel amaçlı görevlerde çok etkili olacak. Bunun yanında yine hafif zırhlı araçlara karşı da etkili olabilecek” diye ifade etti. 


Bozok-Faz 1’in kalifikasyon testlerinin devam ettiğini ve yıl sonuna kadar seri üretime hazır hale gelmesinin planlandığını belirten Anıl Şahin, “Bu doğrultuda ilk olarak ANKA ve Bayraktar TB2 tipi SİHA’larda Bozok- Faz 1 mühimmatını göreceğiz. Bu SİHA’larda faydalı yük kapasitesi, AKSUNGUR ve AKINCI’ya göre çok daha az olduğu için Bozok mühimmat ailesinin önemi büyük. Yani normalde bu SİHA’lar dört adet MAM-L mühimmatı ile görev yaparken 90 kilogram yük taşıyorlarsa, ağırlığını daha az olduğu için 6 adet Bozok mühimmat taşıyabilecekler. İki adet ekstra mühimmat, mevcut SİHA’larımız için anti-personel amaçlı görevlerde çok büyük bir avantaj ki biz iç güvenlik harekatlarında SİHA’ları genellikle anti-personel amaçlı uçuruyoruz.”


Savunma Sanayi araştırmacısı Anıl Şahin yakın gelecekte Türkiye’nin havadaki en önemli güç unsurlarından biri olacak Akıncı ve Aksungur için de mühimmat ağırlığının önemli olduğuna dikkat çekti: “Bu SİHA’larımız dörder adetten 24 adet MAM-L mühimmatı taşımak yerine, altışar adetten 36 adet, hatta daha fazla Bozok taşıyabilecek. Tek sortide bu kadar fazla mühimmat atabilmek dünyada çok kısıtlı ülkenin yapabileceği bir iş. Bu imkan ve kabiliyetlerle özellikle anti-personel görevlerinde Türk SİHA’ları çok büyük bir kuvvet çarpanına sahip olacak” dedi. 




TÜBİTAK SAGE’nin Türkiye için “joker” bir savunma sanayi kuruluşu olduğuna vurgulayan Şahin, “Bu güzide kuruluşumuz şu ana kadar oldukça zor projelere imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bu projelere; 250 kilometreden fazla menzile sahip Türkiye’nin ilk ve tek milli seyir füzesi SOM, 110 kilometreden fazla menzile sahip Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), Hassas Güdüm Kiti (HGK), Türkiye’nin ilk ve tek görüş içi hava hava füzesi Bozdoğan ile görüş ötesi hava hava füzesi Gökdoğan Nüfuz Edici Bomba (NED) gibi sistemler örnek verilebilir. 


Ayrıca, kritik alt sistemlerin geliştirilmesi konusunda da çok büyük çalışmaları var. Hem de bazı çalışmalar ile dünyadaki tekeli kırmış ve ihracatçı konumunda yer alıyor. Mevcut ürünlere ek olarak Gezgin Seyir Füzesi ve Siper başta olmak üzere ülkemiz için kritik öneme sahip diğer projelerde de TÜBİTAK SAGE’yi görüyoruz. Türkiye’nin bu alanda attığı adımlar gelecek yıllar için çok büyük önem taşıyor” dedi. Türkiye son dönemlerdeki SİHA başarısını yerli ve milli mühimmatlarla da perçinlerken, milli teknoloji hamlesi sürüyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Sertaç Aksan                                         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »