Osmanlı Sultanından İrlanda Halkına Yardım


  Yazar: Hamza Aslan





Bir İrlanda futbol takımının kulüb armasında ayyıldızı görünce insan nasıl olur, demek zorunda kalıyor. Merak edip araştırınca arkasında çok ilginç bir hikaye çıktı. Drogheda futbol takımının logosunun arkasında bir yardım hikayesi çıktı.

Lozan Müzakerelerinde Avrupalı delegelerin aksine Türk heyetine yakın davranan hatta destekleyen İrlandalı delege çok şaşırtmıştır. Türk heyetinde bulunan şair ve diplomat Yahya Kemal Beyatlı bir fırsatını bulup sorar, “ Benim gibi her İrlandalı buna mecburdur. Biz açlık ve kıtlıktan kırılıp, ölümle boğuşurken diğer Avrupalılardan hiçbir yardım ve destek görmedik. Ama sizin atalarınız, yardım bize para , hem de gemiler dolusu erzak gönderdiler. Bu sayede, çok sayıda İrlandalı hayatta kaldı. O zor günlerde bize insanca uzanan eli unutamayız.”  Cevabını almıştır.

Mazideki Acı Hatıralar

 İrlanda da arazilerin tamamı ingilizlerin elinde, onbin zengin toprak sahibi tarafından, irlandalılara kiraya verilirdi. Halkının büyük çoğunluğu katolik olan irlandalılar kiraladıkları topraklardan kaldırdıkları ürünün bir kısmını toprak sahiplerine vermek zorunda kalırlardı. İrlandalılar kendileri için patates yetiştirirlerdi. 1845lerde Avrupanın çoğu ülkesinde irlandadaki gibi kıtlık yaşanıyordu. İrlanda tarihinde “patates kıtlığı” diye anılan bir olaydır. Patates İrlanda için temel gıda maddesidir. Amerikadan o tarihlerde nasıl geldiği bilinmeyen patatesler için zehir olan bir mantarın bulaşması da üretimi etkilemiştir. Bu mantar yüzünden mahsülün üçte bir telef oldu. Bir yıl sonrası kayıp % 90 lara ulaşınca , aç kalan halk tohumları yemek zorunda kaldı. İngiltereye nakledilen 1 milyon ton zahire, 250bine varan koyun ile halk sıkıntı yaşamaya başladı. 1847 yılında kıtlık son haddine ulaştı. İthal tohumlar kullanıldı ise de yarısı telef oldu. Kıtlığın verdiği zarar büyük oldu. 8 milyon olan nüfusun bir kısmı Amerikaya göç etti. Göç edenler bir daha geri dönemediler. Ölümler, acı kayıplar nüfus 5 milyona kadar geriledi. Kıtlık 1851 yılında bitti. Ama mazide kalan acı hatıralar, hüzünlü hikayeler kaldı.

Büyük Jest!

Ecdadımızın yardımseverliği, merhameti,cömert ve müşfikliği kendilerinden herhangi bir talep olmadığı halde, Sultan Abdülmecid han, İrlandaya 10 bin sterlin yardım göndermek ister. Bu jest Osmanlılara büyük itibar kazandırmıştı.

İrlanda İngiltereye bağlı olduğu halde Kraliçe Victoria’nın teba’ası na o kadar cömert davranamadı. 2 bin sterlinden fazla para göndermedi. Kraliçenin 2bin sterlin vermesi, kraliçenin itibarı için, İngiltere yardımın bin sterlin’e indirilmesini istedi. Bunun üzerine Sultan Abdülmecid han sterlin’e ilaveten, erzak, ilaç ve tohum dolu üç yelkenli gemi gönderdi. İngiltere bilerek Osmanlı gemilerine zorluk çıkarttı. İrlanda o tarihlerde sömürge durumundaydı. Bu durumda gemiler 30 mil uzaklıktaki Drogheda limanına yanaştı. Yükünü buraya indirdi.

Omanlı Devletinin, Sultan Abdülmecit han’ın 4000 km uzaklıktaki bu fakir bölgeye, üstelik farklı dine sahip olmalarına rağmen, uzatılan yardım eli tarihte eşine pek raslanmayan bir durumdur. İngilizlerin kendi hakimetlerindeki bir bölgeye yapılan yardımı engellemeye çalışmaları, bir de yardım etmemeleri şaşırtıcı bir durumdur. Osmanlı sultanında irlanda halkına yardım büyük jestti.

Armadaki Ay- Yıldız

Yapılan yardımı İrlanda Asilleri yazdıkları bir teşekkür mektubu ile karşılıksız bırakmadılar. Osmanlı sultanına yazılan bu teşekkür mektubu  halen Topkapı Sarayı arşivlerindedir. Bu mektubun içeriği:” Aşağıda imzaları bulunan biz irlanda asilleri ve halkı, Majesteleri(Abdülmecid Han)tarafından, acı çeken kederli İrlanda halkına gösterilen cömert hayırseverlik ve alakaya en derin minnetlerimizi hürmetle takdim eder.;İrlanda halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve acısını dindirmek üzere cömertçe yapılan bin sternlik bağış için teşekkürlerimizi arz ederiz.”

İrlandalılar, kendilerine kilometrelerce uzaklıktaki Osmanlıların yaptıkları iyiliği unutmadılar. 1919 yılında kurulan Drogheda futbol kulübünün amblemini ay-yıldız  olarak tasarladılar. Ayrıyeten 2006 yılında mayıs ayında kuruluşunun 800. Yılını kutlayan Drogheda belediyesi, yapılan yardımı unutmamak, yaşatmak adına, 150 yıl önce yapılan yardımı o dönemde belediye binası olan, Osmanlı denizcilerinin misafir edildiği günümüzdeki Westcourt otelinin duvarına bir şükran plaketi asıldı. Törende konuşan Alderman Frank Goddfrey, şehir ambleminde de bulunan hilal ve yıldıza dikkat çekerek” Şükran plaketi, iki ülke insanlarının dostluk sembolü olacaktır ümidindeyim.” Dedi. Kıtlık ve açlık müzesi müdürü de Türk halkına ve Osmanlı devletine minnet ve şükranlarını sundular.

İrlandalı bir gazetecinin yardımla ilgili söyledikleride ilginçtir. Yardımın efsane olduğu, çünkü şehirde limanda böyle bir kaydın olmadığı, ilk defa Osmanlılar tarafından böyle karşılıksız yardım yapıldığını şehirde bunu unutmamıştır. İrlanda halkı bunu hiçbir zaman unutmadı. Unutmadığını ay-yıldızı şehrin sembollerine yansıtarak göstermiştir. Kilometrelerce uzaktaki İrlanda daki futbol kulübünün Ambleminin sırrı bu olsa gerektir. Yapılan yardımlar insanların vicdanına hitap eder. İnsanlar yapılan iyiliği unutmaz. Bunun adına sevginin sırrı diyelim.                               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »