Çocuk Eğitiminde Altın Kurallar

Yazar: Hamza Aslan



Günümüzde anne, baba ve ailelerin en büyük sıkıntısı, zorlandıkları konu çocuk eğitimidir. Çocuğun kişilik oluşumu, kişiliğinin oturması, çocuğun kendisine olan saygısının gelişmesi büyük ölçüde anne, babanın kişilik yapısına da bağlıdır. Çocuk için anne, baba rol modeldir. Burada anne, babanın davranışları çocuk için belirleyici olacaktır. Çünkü rol model alınan anne, babanın davranışlarına göre çocuk istenen ve istenmeyen davranışların çoğunu onlardan öğrenir. Çocukların eğitimi üzerinde önemle durulmalı, dikkat edilmesi gereken davranışlarda aşırılığa kaçmaması için özen gösterilmelidir. Çocukların yapıları, öfke patlamaları, korku ve endişeleri giderilmelidir. Çocuğun doğuştan yetenekleri iyi analiz edilerek desteklenmeli ve onu tedirgin eden şeyler giderilmelidir. Bu şekilde çocuk geliştirmedeki yaklaşım hem beden, hem de ruh için iyidir. Erken eğitim sayesinde alışkanlıklar ve davranışlar kişiliğe yerleşir.

Çocuk Eğitiminde Altın Kuralları Sıralayalım

. Çocuğunuzu hiçbir zaman utandırmayın; başkalarının yanında azarlamayın, utandırılan çocuğun kendine güveni olmaz. Toplumda da tepkisiz bir kişi olur. Derdini amacını anlatamaz. Hayat boyu bunun ezikliğini hisseder.

. Çocuğunuzun yaptığı faydalı işler ve davranışlarda onu takdir edin. Onun sizden takdir beklediğini unutmayın. Çocuğunuz için takdir edilmenin de bir ihtiyaç olduğunu biliniz.

. Çocuğunuzun çevresine, size ve akrabalarına yardım etme imkanı verin ki kendisine ihtiyaç duyulduğunu hissetmesi onu mutlu edecektir. Bu durum ona güven verecektir.

. Çocuğunuzun sorduğu sorulara karşı ilgili olup doğru olarak bilgi verin. Yanlış bilgi vermeyin. Bu durum çocuk tarafından anlaşılırsa aranızdaki güven zedelenir. Daha sonra vereceğiniz doğru bilgiyede şüphe ile bakmaya başlar.

. Çocuklarınızı bir şey anlatırken dinleyin ki o da dinlemeyi öğrensin.

. Çocuklarınızın Kişiliğine saygı gösterin ki, o da size saygı duysun.

. Çocuğunuza olan yaklaşımınız doğal ve samimi bir şekilde davranın. Çocuğunuzun bütün hal hareketlerinizi taklit edeceğini unutmayın.

. Çocuğunuzun kendini ifade etmesine yardımcı olun. Çocuğunuz dişarıda, toplum içinde duygu ve düşüncelerini anlatmayı, özgüvenini ailede kazanır.

. Olumlu ve pozitif düşünün ki bu halinizi çocuğunuzda örnek alsın. Çünkü olumlu ve pozitif düşünmek insan hayatı için çok önemlidir.

. Çocuğu aileden biri (anne, baba) yaptığı yanlış bir davranışından dolayı hatasını anlatırken diğeri asla müdafa etmemelidir.

. Kardeşler arasında kesinlikle ayırım yapmayın. Çocuklar asla yalancılıkla itham edilmemelidir. 

. Hata yaptığınızda özür dilemesini bilmelisiniz ki, özür dilemenin utanılacak bir hareket olmadığını görsün.

. Çocuğunuzu sürekli tenkit etmeyin. Tenkit edilmek kimsenin hoşuna gitmez. Sürekli tenkit edilen huzursuz olur. Çocuk yalan söyleyebilir. Önemli olan yaptığı yanlışı anlatarak, izah ederek düzeltme yoluna gidin. Ayrıca düzeltmede acele etmeyin ve ısrarcı olmayın.

. Çocuğunuza bir şeyi neden yapmaması gerektiğini neden ve sebepleri ile gösterek izah edin. Bu davranışınız çocuğunuzun aklını kullanan, sorgulayan bir insan olmasını sağlar.

. Bir sebeple başkasına sinirlendiğinizde, kızdığınızda çocuğunuza bunu yansıtmayın. Kurduğunuz iletişim bozulur. Size olan güveni sarsılır. Bu durum çocuğunuza sinirli ve huzursuz bir çocuk olarak yansır.

. Çocuğunuzla olan iletişiminizde ona karşı davranışınızda tutarlı olun. Kararlı olmak, çocuğu birçok kötü hareketten korur. Böyle yaparsanız kişilik gelişimine yardım etmiş olursunuz.

. Atadan, babadan ben böyle gördüm, eğitim metodu budur diye ısrarcı olmayın, zaman ve şartları, aradaki anlayış farkını da unutmayın.  

. Çocuğunuza dinini öğretin, Yazmış olduğu kitapları ve eserleri ile insanlığa , Müslümanlara, faydalı olan büyük İslam alimi, sosyolog, pedagog İmam-ı Gazali hazretleri çocuklarımızla ilgili buyurmuşlar ki ” Çocuğun Terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş, çocuğun edep ve terbiyesini bozar.” Çocuk eğitiminde altın kurallar maddesine çocuklarımızı kötü arkadaştan uzak tutmak gerektiğini de dahil edelim.

Allahüteala bizlere peygamber sevgisi, vatan -millet sevgisi, ezan ve bayrak sevgisi ile donatılmış, örf adetlerine, geleneklerine bağlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin. Amin       

           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »