Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı İçin Yerli Kit




Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı İçin Yerli Kit


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent çatısı altında kurulan bir firma, kedi ve köpeklerde görülen 3 tür mantar hastalığını tespit eden yerli kit üretildi. “Fungi Kit” adı verilen yerli kit projesinde, proje danışmanı ADÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kırkan, Kitin hayvanlarda görülen 3 farklı hastalığın tanısını yapabileceğini ifade etti. Geliştirdikleri yerli kiti laboratuvar ortamında test ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyleyen Kırkan, hayvandan alınan doku ya da tüy örneğinden testin yapıldığını, kitte oluşan renge göre tanının konulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Şükrü Kırkan, kliniklerde genel olarak hastalığın türü bulunamadan tedavilerin gerçekleştirilmeye çalışıldığına dikkati çekti: 


“Burada önemli olan kitin içeriği. 3 farklı hastalığın tanısını yapabilecek şekilde bir kit geliştirdik. Kedi, köpeklerin kaşıntılarında 3 farklı hastalığın rol oynadığını biliyoruz. Genelde klinik yaklaşımlarda ‘dermotofitöz’ denilen hastalığın tanısına yönelik tedaviler yapılırken ‘kandidiyasiz’ ve ‘malassezia’ tanısı yapılamıyordu. Bu hastalıkların tanısının yapılarak üçünün farklı segmente ayrılması ve tedavilerinin ona göre yönlendirilmesi gerekiyor. Bu kitin temel mantığı da bunun üzerine kurulu. Yaptığımız araştırmalara göre şu anda üçünün bir arada olduğu bir kit yok” dedi.




Bu kit sayesinde artık veteriner kliniklerinin teşhiste ve doğal olarak tedavide başarılı olacağını söyleyen Kırkan, “ Önemli olan burada 3 farklı hastalığın, farklı etkenlerinin tanımlanabilmesini sağlamaktı. Kiti uygulayan arkadaşlar var. Çok memnunlar çok olumlu geri dönüşler alıyoruz” dedi. Genartek firma yetkilisi Sabri Ezer, kitin patentini aldıklarını ve satışa başladıklarını ifade ederek, geliştirdikleri yerli ve milli ürünün, uzayabilecek bir hastalık tedavisini çok kısa bir sürede sonuçlandırdığını söyledi. 


Teknokent bünyesinde yerli bir ürünün üretilmesinden gurur duyduklarını söyleyen Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal İyem, İhtisaslaşmış bir Teknopark olmayı hedeflediklerini, bölgenin avantajlarını kullanarak tarım, sağlık, gıda ve turizme önem vermeye çalıştıklarını söyledi.Teknokentler, yaptıkları yerli üretimle Türkiye ekonomisine katkı da bulunmaya devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »