Meslek Lisesinde N95 Maskenin Seri Üretimine Başlandı




Meslek Lisesinde N95 Maskenin Seri Üretimine Başlandı


Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) ile mücadele kapsamında her kurum gibi Milli Eğitim Bakanlığı Meslek Liselerini harekete geçirerek, aslında yaptıklarıyla Meslek Liselerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Temizlik ve dezenfeksiyon ürünlerinden maske üretimine, tek kullanımlık önlük, tulum, yüz koruyucu siperlik, sağlık çalışanlarının kullanacağı tıbbi cihazlar olmak üzere birçok ürünün seri üretimine başlandı. Bu kapsamda Tekirdağ Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilen maske makinesi ile N95 standartlarındaki maskenin de seri üretimi yapılıyor. 




Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelede aldığı tedbirler ve tüm kurumlarıyla harekete geçmesiyle başarılı olduğu gerçeği yadsınamaz. İhtiyaç olan bir sürü ürünün yerli olarak üretilebildiği gösterilmiştir. N-95 Maske makinesinin Ar- Ge çalışmasında görev alan öğrencilerden Hüseyin Can Hanbaş, öğretmenleriyle makinenin tasarımını bir ayda tamamladıklarını anlatarak, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 




Tekirdağ Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Murat Kıroğlu, üretim tesisinde 6 öğrenciyle saatte 600 N-95 maske üretebildiklerini, bu sayıyı gelecek haftalarda saatte 1200- 2 bin seviyelerine yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti. Projede çalışan öğrencilerden Alper Polat da bu kapsamda kullanılan kumaşın hava geçirgenliği gibi birçok teknik kısmını araştırdıklarını ve uygulamaya koyduklarını anlattı. Türkiye zor zamanlarda, seferberlik günlerinde meslek liselerinin gizli bir güç ve ihtiyaç halinde üretim yapabilmesiyle önemini anlamış oldu. Yerli üretim, milli teknoloji hamlesi mutlaka devam etmelidir. 


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »