Dijital Tarım Pazarı’nın Tanıtımı Yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen Dijital Tarım Pazarı 29 Nisan 2020 tarihinde tanıtımı yapıldı. Tanıtıma katılımcılar telekonferans yöntemiyle çevrimiçi dahil oldular. Gıda güvenliğinin çok önemli olduğu ve akıllı tarım dönemine geçilirken, kurulan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile çiftçi ürününe rahatlıkla Pazar bulacak, tüketici ve esnaf ise aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek. DİTAP, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda, bir tarafta Ticaret bakanlığı, bir tarafta Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye odalar ve Borsalar birliğinin olduğu ülkemizin en büyük alım ve satım portalı olarak hizmet verecek. Tarımda dijitalleşme adına çok önemli bir proje, değer fiyattan tüm alıcılar ve üreticiler online platform üzerinde buluşabilecek. Bu sayede üretici tüketici sektör hepsi kazanacak. Koronavirüsten sonra ülkelerin sınırları kapatması tarım ve gıda sektörünü daha değerli kılmış, dünyadan gıda talep eden değil, dünyaya gıda arzı sağlayan ülke konumunda olmak gerekli.
Türkiye tarımsal alan bakımından dünyada 17. Sırada buna karşılık tarımsal hasıla da Avrupa’da 1’inci dünyada ise 10’uncu sırada yer almaktadır. Dijital Tarım Platformu’nun lansmanına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu çevrimiçi olarak katıldılar. Dijital tarım pazarı, tarımın paydaşlarının (kooperatifler, çiftçiler, halciler, sigortacılar, gübre sektörü, tarım danışmanları, nakliyeciler, tarıma dayalı sanayiler, bankalar, birlikler, ihracatçılar, gıda işleme gibi sektörler) buluşma noktası olma konumundadır.
Dijital Tarım Pazarının tanıtımında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “DİTAP ekosistemi nedir? Bugün üreticiye sorsanız, ürünümü değer fiyattan satmak istiyorum. Kazancımı artırmak istiyorum der. Tüketiciye sorsanız,kaliteli ürünleri daha uygun fiyatlara almak istiyorum der Buna çözüm getirecek olan sözleşmeli üretim alt yapısının dijital platformda, DİTAP EKOSİSTEMİYLE arzın taleple buluştuğu,tohumdan çatala kadar zincirin takip edildiği, planlı üretimin yapıldığı, sürdürülebilir üretim ve tedarik, kaliteli ürün ve uygun fiyat, tek elden yönetim ile ortak Pazar olacak” dedi.
Sürdürülebilir tarım için sözleşmeli üretim modeli devreye girerken, yetiştirilen ürünlerin piyasaya sürülmesi ile çiftçilerimiz tek yumruk haline gelecek, dijital tarım pazarı platformu sayesinde, pazarlama imkanı ve kabiliyetine kavuşacak. DİTAP (Dijital Tarım Pazarı Platformu), Serbest piyasa koşullarında büyümesi planlanarak devamında işletilmesinin TOBB tarafından yürütülmesi sağlanacak. Tarımsal destekler DİTAP’ta: Girdi finansmanı sağlayan örgütlere destek, sözleşmeli üretim müstahsiline daha fazla destek verilecek.
DİTAP’ın sağlayacağı genel avantajlar:
. Tarım ürünlerinin doğrudan satışının sağlanması
. Coğrafi işaretli ürünlerimiz başta olmak üzere birçok işlenmiş ürünün markalaştırıp katma değerini artırarak pazarlanması
. İhracata yönelik pazarın artması
. Üretim ve tüketim bölgeleri arasındaki mesafelerin kısalması
. Gıda israfının önüne geçilmesi
. Tarım ile sanayi bütünleşmesi
. Arz- Talep- Fiyatta denge
. Gıda arz güvenliği için sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama
. Tarımsal ürünlerin pazarlanması ve tarıma dayalı sanayinin zamanında ve nitelikli hammadde talebini karşılamada uygun bir model olabilecektir.
DİTAP’ın üreticilere sağlayacağı avantajlar
. Sözleşmeli tarım ile girdi finansmanı kolaylığı: tohum, gübre, ilaç vb tedariki
. Tarımsal üretimin planlanması, ürünlerin yüksek değer ile iç ve dış pazarda yer bulması, çiftçimize daha çok kazanç sağlaması
. Çiftçilerimizin ürettiği ürünü satma, pazara ulaştırmada yeni dönem satacağı kişi, yer, fiyatlama, koşullar belli
. Hasat, işleme, depolama ve pazara erişimini sağlayacak etkin lojistik faaliyeti: hızlı lojistik az kayıp ekonomik taşıma
. Küçük aile işletmelerinin pazara erişimi kolaylaşarak büyük işletmelerin imkanlarına kavuşacak
. Yerel ürünlerin yeni pazarlara açılabilmesi
Dijital tarım pazarı, ortak gelecek sloganıyla uygulama olarak devreye girdi. www.ditap.gov.tr veya www.dijitaltarimpazari.gov.tr linklerinden ulaşabilir, ilgili olanların incelemesini öneririm. Gelecekte tarım stratejik bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Özellikle tarımda üretim konumunda olanların, çiftçilerin bu linke girip sisteme üye olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü devlet tarıma destek veriyor, coronavirüs ile kendi kendimize yetmemiz gerektiğini anladık.
Kaynak: TRT Haber, https://www.youtube.com/watch?v=gWoZ7YBNuHA&feature=youtu.be
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler