TÜBİTAK’tan Koronavirüs İlacı Açıklaması



TÜBİTAK’tan Koronavirüs İlacı Açıklaması


TÜBİTAK’tan koronavirüs ilacı açıklaması: Haziran’da müjdeli haberlerimiz olacak. TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK koordinasyonunda COVİD-19’un tedavisine yönelik oluşturulan COVİD-19 Türkiye Platformunda yapılan aşı ve ilaç çalışmaları ve bu sürecin yönetilmesiyle ilgili son bilgileri Gebze yerleşkesindeki Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünde basın mensuplarıyla paylaştı. Mandal, aşı ve ilaç çalışmalarında 260’dan fazla araştırmacının görev aldığını belirterek, “Hastalık sürecinde olan vatandaşlarımızın tedavisine yönelik ilaç geliştirme konusuyla ilgili yaz aylarında kamuoyuyla iyi gelişmeleri paylaşacağımızı daha önce söylemiştik. İnşallah haziran ayında bu konuda kamuoyuyla iyi gelişmeleri paylaşacağımızı daha önce söylemiştik” dedi. Mandal, Türkiye’de şu anda TÜBİTAK koordinasyonunda 17 proje yürütüldüğünü ifade ederken, bu projelerde 29’u üniversiteler, 8’i özel sektör ve 9’u da kamu AR-GE merkezleri olmak üzere 46 kuruluşun çalıştığını söyledi. 




TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, projelerden 8’inin aşı üzerine olduğunu ve 8 farklı yöntemle gerçekleştirildiğini ifade etti: “Buradaki hedefimiz de yıl sonu klinik öncesi aşamanın tamamlanmasıydı ve bu amaca yönelik devam ediyoruz. Bu 8 yöntemin bazılarında çok daha erken aşamada sonuç almayı planlıyoruz. Bunların birinde şu an hayvan deneyi aşamasına geldik. Yine diğer 2 aşı teknolojisinde de 1-2 hafta içerisinde hayvan deneyleri aşamasına geleceğiz. Bunlar önemli aşamalar” dedi. İlaç ve aşıların geliştirilmesinin ardından bunların üretimi ve kullanımıyla ilgili süreçten bahseden Mandal, “İlaç çalışmaları biraz daha hızlı ilerleyebilecek bir süreç ama aşı çalışmalarında ise insan üzerindeki deneylerle birlikte daha fazla zaman gerekecek. Burada kesin bir şeyler söylemek çok kolay değil ama klinik öncesi aşamayı yıl sonuna kadar, hatta bazılarını daha erken gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Burada kurumlarımızın koordinasyonu çok önemli. Biz en azından TÜBİTAK tarafında sorumlu olduğumuz zaman diliminde yıl sonuna kadar aşıyla ilgili çalışmaların klinik öncesi aşamasını tamamlamak istiyoruz“ dedi. 




Aşı ve ilaç konusundaki yetkinliklerin daha öncesine dayandığını anlatan Mandal, COVİD-19 odaklı çalışmalara yakın zamanda başladıklarını söyledi: ” Özellikle son 5 yıl içersinde TÜBİTAK tarafından 1,7 milyar lira gibi bir kaynakla aşı ve ilaç çalışmaları için bir kapasite oluşturduk. Şimdi onları bir araya getirmeye çalıştık. Dolayısıyla Türkiye’de aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları COVİD-19 ile başlamadı ama COVİD-19 ile daha fazla odaklanıldı.” Prof. Dr. Mandal, vatandaşlardan bu sürecin yönetiminde Türk bilim insanlarına güvenmelerini isteyerek, “Biz yol haritamızdaki basamakları vaat etmiş olduğumuz tarihlerden daha hızlı bir şekilde devam ettirebilmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi. 


Kaynak: AA, TRT Haber                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »