İkinci Akıncı TİHA Yakında Gökyüzüyle Buluşacak




İkinci Akıncı TİHA Yakında Gökyüzüyle Buluşacak


Türkiye’yi insansız hava aracında (İHA), dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmesini sağlayan Baykar’dan yeni bir müjde daha geldi. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından ikinci AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) görselini paylaştı. Selçuk Bayraktar, paylaşımında, “Kardeşi geldi ama sosyal mesafeyi de ihmal etmiyoruz” sözlerine yer verdi. AKINCI TİHA, ilk uçuşunu yakın zamanda gerçekleştirecek. Yapılan her İHA-SİHA-TİHA’da üzerine konarak geliştiriliyor. Aralık 2019’da yapılan TİHA’nın ilk uçuşundan sonra ikinci TİHA’nın uçuşunun yakın zamanda olacak olması ülkemiz adına sevindirici bir haber. Baykar’ın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu programında AKINCI hakkında ilgi çekici bilgiler verdi. AKINCI TİHA için Bayraktar, “ Teslim edildiğinde dünyanın en moderni olacak” dedi. 


Türkiye İHA teknolojisinde dünyanın sayılı üreticileri arasına kolay gelmedi. İlk başlanıldığında 5,5 kiloluk İHA’dan, bugünlere 5,5 tonluk SİHA yapacak duruma geldi. Selçuk Bayraktar’ın açıklamalarından satır başları: “ Kocaman bir uçak görüyorsunuz ama bizim için o 2 buçuk metrelik uçak hepsinin babası. Bu 20 metre kanat açıklığı olan bir uçak. Teknoloji biliyorsunuz çok hızlı ilerliyor. Geçen sene aldığınız cep telefonu ile bu sene aldığınız cep telefonu bir mi? Teknolojide o kadar inanılmaz bir hız var ki, genelde en son yapılan en iyi oluyor. Tabi bu bir yarış sürekli daha iyisi çıkıyor.  AKINCI büyük bir proje, çok alt bileşeni olan çok alt sistemi olan önünde akıllı radarı olan, elektronik harp sistemleri var. Türkiye projelerde yerli katkısını yüzde 15’lerden yüzde 65’lere çıkarıldı. Son 15 senede kendi akıllı mühimmatlarını yaptı. Bakın bunların hiçbirini yurt dışından alamıyorsunuz. Yani ROKETSAN Türkiye’nin seyir füzesini yaptı. 300-400 kilometreden akıllı bir şekilde gidip vurabilen füzeler ki AKINCI’ya da takılacak. Bunlar hep yurt dışından aldığımız şeylerdi” dedi. 




Savaş uçağı almakta sorun olmadığını ama İHA-SİHA’yı size kimse satmıyor diyen Bayraktar, “İHA’yla SİHA’yla mesela savaş açacak değilsiniz kimseye, terörle mücadelede kullanılacak. Savaş uçağını alabiliyorsunuz İHA, SİHA vermiyor. Niye? Bir tek terörle mücadelede kullanılacak diye.”


AKINCI’nın dünyadaki örneklerinden farkını anlatan Bayraktar, “Bir kere havadan havaya taarruz kabiliyeti olacak. TÜBİTAK SAGE buna özel mühimmatlar yapıyor. ASELSAN da önüne çok özel bir radar yapıyor ve savaş uçaklarını görebilecek. Bunun yanında savaş uçaklarını görüp uzaktan TÜBİTAK’ın da geliştirdiği füzelerle vurabilecek. Çok stratejik görevler icra edebilecek. Elektronik harp kabiliyetleri olacak. Hava savunma radarlarının yerlerini tespit edebilecek. Bunları insansız bir şeklide yapacak. Filo gibi de uçabilecekler“ dedi. 

Akıncı TİHA içinde hava aracını uçuracak bilgisayarlar ve sistemler dışında çok çekirdekli 6 yapay zeka bilgisayarı bulunuyor.  Bu röportaj yeni olmasa da AKINCI’yı tanıtması açısından kaynak olarak aldık. Türkiye’nin İHA-SİHA’ları Zeytin dalı harekatında, Barış Pınarı Harekatında ve İdlib’te milyon dolarlık Rus yapımı Hava Savunma Silahlarını etkisiz hale getirerek kendini ispatlamıştır. Milli teknoloji hamlesi devam ediyor. 


Kaynak: TRT Haber, https://www.youtube.com/watch?v=AiP5hncq46c
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »