İnsanlar ve Robotlar İçin Geliştirilen Biyonik Göz İlk Testleri Geçti!





İnsanlar ve Robotlar İçin Geliştirilen Biyonik Göz İlk Testleri Geçti!


Bilim insanları robotların ve görme engelli insanların görmesini sağlayacak süper iletken perovskit maddesinin kullanıldığı ve ilk testlerde başarıya ulaşan biyonik bir göz geliştirdiklerini duyurdu. Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde görevli bilim insanlarının “Elektrokimyasal Göz” (EC Eye) olarak adlandırılan biyonik göz, insan gözü ile aynı büyüklükte ve şekilde. İlk testleri geçen bu gözün farkı ise bir insan gözünden çok daha fazlasını yapabiliyor olması. 


İnsanlar ve robotlar için geliştirilen biyonik gözün yapısı, insan gözündeki retina ve iris mekanizmalarını taklit eden göz son derece hassas perovskit nano teller ile sinir hücrelerine bağlanabiliyor. Bu nano teller gözün gördüğünü tıpkı organik gözün yaptığı gibi nörolojik sinyallere çevirip kullanan kişinin beynindeki görsel kortekse veya kullanan robotun işlemcisine iletiyor. İlk testleri geçtiği duyurulan biyonik göz için, yapılan ilk testlerde gözü kullanan bilgisayar kendisine gösterilen harfleri doğru şekilde tanımlarken, ilerleyen testler giderek daha karmaşık ve daha çok bilgi içeren görüntülerin algılanması sağlanacak. 




Biyonik gözün testlerdeki başarısı görme engelliler için bir umut ışığı olurken, gözün başarılı şekilde entegre edilmesi halinde potansiyelinin sınırsız olduğu belirtiliyor. Yani insan gözünün algılamayamadığı elektromanyetik frekans dalga boylarını görüntülemek de dahil akıllı telefon kamerası ile yapılabilen her şeyi insanların biyonik gözleriyle yapmasını mümkün kılabilir. Biyonik göz ile gece görüşü, mikroskobik ve teleskopik görüş, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), interaktif görüntüleme, kayıt, yeniden oynatma, daha yüksek çözünürlükle görme ve pek çok özelliğe kavuşmak mümkün olabilir. 21. Yüzyılın artık dijital çağ olduğu düşünülürse artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi ifadeleri daha çok duyulacak. 


Kaynak: euronews.            

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »