Aksaray Üniversitesi’nden Virüsleri Yok Eden Elektronik Maske


        (Fotoğraf: AA)


Aksaray Üniversitesi’nden Virüsleri Yok Eden Elektronik Maske


Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tarık Yılmaz ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Aslan’ın COVİD-19 salgını sonrası başladıkları proje kapsamında ürettikleri elektronik maske, virüs ve mikropların vücuda girmesini ve solunum yoluyla dışarı çıkmasını, ortama yayılmasını önlüyor. Dr. Tarık Yılmaz, salgının başlamasıyla evde kaldıkları süreçte akademik konulara ve araştırma faaliyetlerine hız verdiklerini belirtti. Salgın sürecinde maskenin bulunamaması ve tüm dünyada sorun olduğunu gördüklerini söyleyen Yılmaz, 


“Avrupa’da bazı ülkeler, maskelerin başka ülkelere satışını yasakladı. Hatta bu konu ciddi bir savaş haline dönüşebilecekti. Bu sorunları görünce bir maske üretelim istedik. İlk etapta taşınabilir ve kendini temizleyebilme kapasitesine sahip basit bir maske tasarımıyla başladık. Onu yaptıktan sonra bu virüsleri ‘nasıl öldürebiliriz’ diye düşünmeye başladık. Bu aşamada var olana teknolojileri kullandık. 1900’lü yılların başından itibaren ultraviyole ışınlarının virüsü öldürdüğünü biliyoruz. Bu durum bizim için ışık oldu. Maskenin içerisinde ultraviyolenin virüsü öldürebilmesi için zamana ihtiyacımız vardı. Elektriksel bir alan yaratarak, virüslerin öldürülebilmesi için gerekli süreyi yakalamasını sağladık. Böylelikle ultraviyole ile virüsleri öldüren bir maske ürettik” dedi. 




Belirli bir yükü bulunan virüslerin ve bakterilerin, elektriksel alanlarda yakalandığını keşfettiklerini ve bunun üzerine maske tasarlamaya başladıklarını ifade eden Yılmaz, “Bu elektriksel alanda gümüş kullandık Çünkü gümüşün mikropları öldürme özelliği var. Bu durumları birleştirerek yeni bir filtre geliştirdik. Dolayısıyla hem hastaların kullanması hem de solunum yoluyla insan vücuduna girebilecek virüsleri öldürebilmek için elektrikli ve filtreli maske ürettik” dedi. 




Proje üzerinde yaklaşık olarak 2 aydır çalıştıklarını söyleyen Doç. Dr. Emre Aslan, “İçerisinde ultraviyole ile temizlik yapan, elektrik alanı ile virüsleri yakalayan veya kapan bir kısım oluşturduk. Bu alanda virüsleri yakalayarak yok edilmelerini sağladık. Maskemiz enerjiyi powerbank üzerinden alıyor. 12 saat rahatlıkla kullanabiliyoruz. Projemiz için patent başvurusunda bulunduk. Kısa süre içerisinde bu başvurunun olumlu bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi. Maskenin powerbank ile 12 saat kullanılabilmesi, dışarıya çıkan bir insanın çalışma zamanını, dışarıdaki işlerini halletmesi açısından yeterli görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »