Üniversite Öğrencilerinden İHA’lara Kontrol Sistemi




Üniversite Öğrencilerinden İHA’lara Kontrol Sistemi


Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) mühendislik öğrencileri, keşif ve gözetleme yapan insansız hava araçlarının (İHA) otonom uçuş sırasında istenilen yönde ve açıda stabil görüntü alabilmesine olanak sağlayan “gimba kontrol sistemi” geliştirdi. Mühendislik fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri Takımı (KOUSTECH), insansız hava araçları ve bunların alt bileşenleriyle ilgili çalışmalar yürütüyor. Ekip kuruluşundan itibaren geçen süreçte 6 insansız hava aracı ve bunlara ait çeşitli sistemlere imza attı. Son olarak otonom hareket eden, uçan hava araçlarının (İHA) kontrolu, istendiği şekil ve açıdan görüntü için “gimbal kontrol sistemini” tasarladı. Otonom sistemleri Teknoloji Takımı, farklı disiplinlerde eğitim gören öğrenciler olarak tasarımını yaptıkları sistemle, ISTAR (istihbarat, gözetleme, hedef, tespit ve keşif) kabiliyetlerine sahip olunmasına avantaj sağlıyor. 


8 kilometre uzaklık ve 300 metre yüksekten görüntü aktarımı yapılabildiğini belirten KOUSTECH Takım Kaptanı Kadir Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin 2017 yılında, otonom sistemler alanında uzmanlaşmak isteyen KOÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından bu amaçla kurulduğunu söyledi. Doğan, ekipte aktif olarak 22 öğrencinin bulunduğunu ifade ederken, “ Çok farklı disiplinlerde ekip arkadaşlarımız var. Özellikle makine, elektrik, elektronik haberleşme ve mekatronik mühendisliği yoğunlukta olan bir ekibiz” dedi. 


Bugüne kadar 4 farklı sabit kanatlı insansız hava aracı, 2 farklı döner kanatlı insansız hava aracı ile bu ürünlere ait yer kontrol istasyonları ve çeşitli alt sistemleri geliştirdiklerini anlatan Doğan, “Bunu da yüksek hassasiyetli kameralar ve onların yine yüksek hassasiyetli kontrolüyle yapabiliyorsunuz. Bizim araçlarımız içerisinde en önemli kabiliyetlerden biri de bu özellik. Araçlarımızla 8 kilometre uzaklık ve 300 metre yükseklikten görüntü aktarımı yapabiliyoruz. Bu noktadan aldığımız görüntüleri kendimize ait olan görüntü işleme algoritması yardımıyla kontrol merkezine ileterek yerdeki hedefleri tespit edebiliyoruz. Bu tamamen otonom olan yapay zeka temelli bir sistem. İnsansız hava aracımızın dinamik hareketi sırasında, mümkün olduğunca stabil bir görüntü alabilmek için GİMBAL kontrol sistemini geliştirdik. Ekibimiz, tasarladığı bu sistemle yer istasyonu üzerinden, insansız hava aracının kamerasını otonom uçuş esnasında istediği yöne ve hatta GPS konumuna bağlı olarak kontrol edebilmektedir” dedi. 


Tasarımından üretime gimbal kontrol sisteminin takım üyeleri tarafından yapıldığına dikkat çeken Doğan, “ Diğer muadillerine göre bazı teknik farklılıklar yaptık, özellikle kontrol sistemi ve sensör işleme kısımlarında. İnsansız hava araçları sürekli bir şekilde düşük veya yüksek frekansdaki bir titreşim etkisi altında çalışan yapılar. Bu yapılarda bir sistemi yüksek hassasiyetle kontrol etmek bu nedenle çok zor. Yaptığımız çalışmayla bu koşullarda oldukça verimli ve stabil çalışan yapı elde ettik” dedi. Geleceğin insansız hava araçlarında, insansız savaş uçaklarında ve yapay zekada olduğunu düşünürsek, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinde bu gençlere ihtiyacı olacak. 


Kaynak: AA, Haber7.com/teknoloji                                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »