Toplu Ulaşım Araçlarının Klimalarında Virüse Karşı Sistem



Toplu Ulaşım Araçlarının Klimalarında Virüse Karşı Sistem 


İklimlendirme sektöründe yaklaşık 30 yıldır toplu ulaşım araçları ve raylı sistemler için faaliyet gösteren Cem ve Ali Yazıcı Kardeşler, Sakarya’nın Arifiye İlçesindeki YAZKAR Fabrikasında toplu taşımadaki klimalarda yeni tip koronavirüsün barınmasını önleyici sistem geliştirdi. Firmanın yönetim kurulu başkanı Cem Yazıcı, COVİD-19 salgınından önce klimalarda oluşagelen birtakım bakteriyel sorunlarla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi. Bakteriyellerden yana oluşan rahatsızlığın yanına COVİD-19 sorununun eklendiğini anlatan Yazıcı, birkaç farklı çalışma ve argümanla toplu ulaşım araçlarında bu soruna çözüm getirebileceklerini ifade etti. Klima filtrasyonunda kullanılan UVC ışın lambalarını inceledikten sonra benzerlerinden 7 kat daha iyi sonuç veren ürünü Amerika merkezli bir firmadan temin ettiklerini anlatan Yazıcı, yapılan testlerde belli sayıda virüs ve bakteri içeren havanın dolaşıma sokularak sonuçlarının raporlandığı aktardı. 




Bu sistemin toplu taşımada özellikle raylı sistemde çözüm olacağına inandıklarını anlatan Cem Yazıcı, “Bizim iddiamız şu, toplu taşımalardaki iklimlendirme cihazlarındaki mevcut uygulamamız filtrasyonda bizim geliştirdiğimiz ve tercih ettiğimiz sistemler üst sistemlerdi fakat COVİD-19 virüsünün 50-60 nanometre olması, filtrelerden de geçerek tekrar halka bulaşma riski ve dünya belediyelerindeki duyum üzerine süreci başlattık. Hem bizim elimizdeki hem de UVC ışın lambasının aldığımız firmanın raporları bize gösteriyor ki, bu sistem yüzde 99 COVİD-19’u öldürüyor. Şu anda bu konuda testler bitti. Bunu piyasaya sürüp önceliğimiz sektöre rahatlık getirmek” dedi. 


İnsanların konforlu seyahat etmelerinin önemine vurgu yapan firmanın genel müdürü Ali Yazıcı, “Havanın geçtiği filtrelerde toplanan küf ve bakterilerin temizlenmesi gerekiyor. Bizim sistemimizde artık buna gerek kalmıyor. Sürekli temiz halde tutuyoruz. Bu da konforu kat kat artırıyor. Seyahat eden vatandaşlarımızın ve toplu ulaşım sürücülerimizin sağlığı açısından bu sistem şarttı. Biz bütün konforu sağladık. Rahatlıkla artık klimalı ortamda korkusuz seyahat etme imkanı sağlayabiliyoruz” dedi. 




Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay da Ultraviyole- C (UVC) ışınlarının yıllardır yaygın olarak yüzey, havuz ve döngülü sulardaki sterilizasyon işlemlerinde kullanıldığını söyledi. Bu tür cihazların test aşamalarında belli sayıda virüs ya da bakteri içeren havanın dolaşıma sokularak sonuçların incelendiğine değinen Karabay, “UVC ışınları kısa mesafede etkili olan ışınlardır. Ultraviyole teknolojisiyle yüzey temizliği yapılır. Bazı özelliklerini söyleyeyim, asla ışına çıplak gözle bakmamak gerekir, kapalı ortamda kalması gerekiyor. UVC, gördüğü yeri sterilize eder, ışığı görmeden geçen hava temizlenemez. Bu amaçla yıllardır kullanılmakta” dedi. Toplu ulaşım araçlarının klimalarında virüse karşı geliştirilen sistem, toplu taşıma da çözüm olacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »