Mehmetçik Omuzdan Milli Füze Atacak


      (Fotoğraf: AA Stinger MANPADS)


Mehmetçik Omuzdan Milli Füze Atacak 


ROKETSAN’ın yürüttüğü Portatif Hava Savunma Füze Sistemi Projesi (PorSav) kapsamında geliştirilen füzelerin yakında zamanda birliklere teslimatının başlayacağını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir , projenin önemine işaret etti. TRT Habere PorSav’ı değerlendiren Savunma sanayi araştırmacısı Hakan Kılıç, PorSav’ın “milli MANPADS” (Omuzdan Ateşlenen Füze) olarak isimlendirilebileceğini belirtirken,  teslimi yaklaşan projenin milli kademeli hava savunma şemsiyesi oluşturulması vizyonunda görev üstleneceğini ifade etti. PorSav’ın teslimatları sonrası sahada nasıl bir durum olacağını anlatan Kılıç, “PORSAV; Korkut, Gökdeniz, Hisar-A, Hisar-O ve Siper yanında sistemin en alçak irtifada savunmasını yapacak füze sistemini temsil ediyor. Bu kapsamda PorSav’ın birlik veya bölük bazında mobil alçak irtifada hava savunmasını karşılayacağını söylemek mümkün“ dedi. 




Savunma Sanayii Araştırmacısı Hakan Kılıç, “PorSav askeri terminolojiye göre aslen bir MANDPADS (Man-Portable Air-Defense Systems) yani omuzda taşınan ve fırlatılan hava savunma sistemi. Daha açık ifadesi ile PorSav tek er tarafından taşınabilen, omuzdan atılan, kısa menzilli, ısı/kızıl ötesi/ IR/IIR güdümlü, çok alçak irtifa hava savunma füze sistemidir Burada en çok karıştırılan veya sorulan sorulardan biri de ‘Hisar-A alçak irtifa hava savunma sistemi üretmişken PorSav’a neden ihtiyaç duyuldu?’ konusuydu. Benzer güdüm sistemi ve hedef yelpazesine hitap eden her iki füze de aslında aynı görevler için kullanılmakta. Ancak Hisar -A da alçak irtifa hava savunmasını temsil etse de PorSav bir kademe daha aşağısını, çok alçak irtifa yani Korkut uçaksavar top sisteminin hitap ettiği alana kadar etki edebilir. 


Hisar-A daha büyük gövde, harp başlığı, biraz daha uzun menzillidir. Hisar-A paletli zırhlı araç üzerinde iken, PORSAV piyade tarafından taşınır. Dolayısıyla özel kuvvetlerden, düşman içine sızmış veya ülke dışında görev yapan çeşitli birliklere kadar tüm TSK’da hava savunma eğitimi almış olması şartı ile ilgili sınıflardaki personel kullanabilir. Oysa paletli araç sadece düzenli ordunun harekat yaptığı, birlik bazında diğer unsurlarımızın da olduğu alanlarda varlık gösterebilir. Üstelik PORSAV daha küçük ve maliyet olarak düşük olduğu için çok yaygın bir şekilde üretilip dağıtılabilir” dedi. 


       (Fotoğraf: AA)


Envantere girecek PorSav gibi sistemlerin dünyanın en modern ordularına karşı bile basit ve kullanımı kolay olmasının yanında son derece etkili bir silah sistemi olduğunun altını çizen Kılıç, “Bahar Kalkanı’nın son günlerinde üzerinde MANPADS yani Stinger füzesi taşıyan paletli aracımız Atılgan’ın sahaya sürüldüğünü, öncesindeki günlerde de muhaliflerin Suriye genel maksat helikopterini Stinger ile düşürdüğünü hepimiz sosyal medyadan gördük. Burada düşman kuvvet Suriye idi ve ABD, Bahar Kalkanı’na politik destek veriyordu.

 Peki, gelecek dönemde ABD’nin istemediği bir ülkeye harekat düzenleyeceğimiz ya da savaşmak durumunda kalacağımızda Stinger’ları nasıl kullanacağız? İşte milli MANDPADS Porsav’ın üretilmesinin önemi burada yatıyor. PorSav, en modern MANPADS’lerde kullanılan IIR yani kızıl ötesi görüntüleyici arayıcı başlık kullanıyor. Bu başlık önceki nesil füzelerdeki IR başlığa göre önemli bir avantaj. Sistem basit anlatımla, personelin füzeyi lançere yerleştirip, güç ünitesini açıp, arayıcı başlığın hedefi yani kızıl ötesi ısı kaynağını görmesi ve ses uyarısını vermesi ile ateşlemesinden ibaret olan kolay bir kullanım sunuyor ve tam manası ile bir AT-UNUT FÜZE SİSTEMİ” dedi. Türkiye, savunma sanayisinde milli teknoloji hamlesine devam ediyor. 


Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/mehmetcik-omuzdan-milli-fuze-atacak-483421.html                                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »