Youtuber Hastalığı “Diva Sendromu”

Yıldız Eryıldız



Son zamanların en popüler sosyal medya araçlarını saymaya başlasak, en başta youtube olacaktır. Çünkü youtube kullanıcılarına video içeriği üreten youtube kanal sahipleri, ilginç videolar, bu sayede milyonlarca insanın, gençlerin çocukların ilgisini çekmektedir. Youtube’da faydalı bir sürü video içeriğine ulaşmak mümkündür. Youtube’da kanal sahibi olanlar yani youtuber’ler bir anda ürettikleri video içeriği ile ünlü olup milyonlarca takipçileri oluyor. Ünlü olup para kazanmaya başlıyorlar. Ürettikleri videoların tıklanma ve görüntülenmesi milyonları bulmuşken, bir anda 100-200’lere düşmeleri onlarda farklı davranışlara sebep olabiliyor. 

İlgi çekmek için gelinlik giyen, ortaya para ödülü koyup herhangi ahlaki olmayan davranış sergilenmesi, kişilerden istenmesi, hoş olmayan eylemler, her şeyin mübah görülmesine yol açmaktadır. Daha önemlisi maddi kazanç sağlanan kanalın ilgisini ve tıklanma oranının düşmesi youtuber’lerde kısa sürede şöhrete kavuşmaları bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu konudaki tehlikeleri anlatan Sosyal medya uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan :”Bir videosu 300 bin kişi tarafından izlenen bir çocuğu düşünün. Daha sonra izlenme sayısı 30-40 kişiye düşüyor. Çocuklar azalan şöhreti tekrar kazanmak için farklı videolar çekme yoluna gidiyor. Biz buna Diva sendromu diyoruz.” demiştir. 

Youtuber hastalığı “diva sendromu” için Prof.Dr. Yasemin Işık Taner de “Birden bire para kazanıp üne kavuşan çocuk, yaşına göre yapması gereken şeyleri geri de bırakmaya başlıyor. Artık derslere, kurması gereken normal aile ilişkilerine önem vermemeye başlıyor. Daha sonraki dönemlerde de uyum sıkıntıları yaşayabiliyor” diye uyarmaktadır. Çok yerinde olan bu uyarıyı aileler dikkate almalıdır. Göz bebeğimiz, geleceğimiz, vatanımızı ve dinimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı bu tehlikelerden korumak için görev, gerekli önlemleri almak anne- babaya düşüyor. Son günlerde ortaya çıkan çocukları intihara zorlayan, mavi balina oyunu kadar tehlikeli olan “diva sendromuna” dikkat edelim. İnternette, bilgisayar oyunlarında, sosyal medya araçlarında kontrolun ailelerde olması önem arz etmektedir. “Bayrak” ve “Ezan” sevgisi ile yetişmiş gençlere ihtiyacımız varken bu görevde anne ve babanındır.                

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

2 yorum

yorum
hey bilir o
admin
4 Mart 2019 15:39 ×

Küçük yaşta youtuber olan çocuklarımız ve gençlere yönelik, birden para ve şöhrete ulaşmasıyla yaşanan bir sendrom anlatılmış. Her anne babanın okuması gereken bir makale olduğunu düşünüyorum.

Cevapla
avatar